НОВИНИ

В Русе отбелязаха 141 години от основаването на Морското училище в България

русе отбелязаха 141 години основаването морското училище българия
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 09.01.2022
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Представители на военноморските сили и русенската общественост отбелязаха 141 години от основаването на най-старото морско и техническо висше училище у нас.

Те поставиха цветя пред паметната плоча на създателя му и пръв командващ Българския военен флот капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, която се намира в двора на Флотската кула в града.

Морското училище е формирано към Дунавската флотилия в Русе на 9 януари 1881 г. и се приема за предшественик на днешното Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. В него са постъпвали младежи от 14- до 18-годишна възраст, които са се се обучавали основно за машинисти. От 1892 г. в него се подготвят боцмани, кърмчии, артилеристи, миньори и машинисти, а през следващата година се формира и първият „Временен курс по военноморски науки“ за подготовка на строеви офицери.

През 1900 г. машинното училище се предислоцира във Варна под името „Машинно училище при флота“ и се придава към „Морската част“, а частта, останала в Русе, е преобразувана в „Минно-огнярно училище“.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу презастрояването в "Овча купел"
Протест срещу презастрояването в "Овча купел"
Димитър Митов: Това беше една изумителна победа за нашия отбор
Димитър Митов: Това беше една изумителна победа за нашия отбор