НОВИНИ

В Русе предстои изграждане на интермодален терминал и реконструкция на централната жп гара

русе предстои изграждане интермодален терминал реконструкция централната гара
bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 05.07.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на следващата година трябва да започне изграждането на Интермодален терминал в Русе. Той трябва да бъде завършен до 2025 година.

Проектът вече е включен за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост, като за него са осигурени 52 милиона лева без ДДС, съобщи ръководителят на Звеното за подготовка, управление и изпълнение на проекти "Гарови комплекси и терминали" в Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) арх. Александър Туджаров.

Според предварителните проучвания на терминала ще могат да се обработват над 60 000 контейнера годишно, като до 2045 г. капацитетът му ще може да се удвои. Съоръжението трябва да даде възможност за бързо преминаване от автомобилен към жп транспорт и ще позволи значително увеличаване на товарните превози, като същевременно ще се избегнат и задръстванията по шосе през ГКПП "Дунав мост".

Интермодалният терминал в Русе ще се намира на север от гара Разпределителна, там, където трябваше да бъде изграден преди няколко години, но тогава проектът така и не се осъществи.

Община Русе е включена и в други железопътни проекти, съобщи инж. Мария Генова - заместник генерален директор „Стратегии и инвестиции“. Единият от тях е за геоложко проучване и реконструкция на Централна жп гара, който трябва да е по програмата за междурегионално сътрудничество INTERREG. Предвидено е да се укрепи земната основа, да се направят дренажи, да се рехабилитират пероните и подлеза.

Товарна гара също трябва да бъде модернизирана – трябва да се изградят перони от двете страни на линията, модерно осветление, както и да се осигури достъп на трудно подвижни хора.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
41 състави и изпълнители от област Хасково ще участват в Националния събор в Копривщица
41 състави и изпълнители от област Хасково ще участват в Националния събор в Копривщица
Борислав Михайлов награди националите по мини футбол
Борислав Михайлов награди националите по мини футбол