НОВИНИ

В Русе вече няма свободни ковид легла

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 01.09.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

В русенски болници вече няма нито едно свободно интензивно легло за лечение на болни с коронавирус. Според лекарите една от причините, че някои от пациентите много бързо се влошават. А другата, че нито един от приетите в интензивните сектори не е ваксиниран.

В болницата в Бяла няма места и в неинтензивните отделения.

Казват, че пациентите в региона са твърде много.

"Ако се освободят днес 3 - 4 легла, веднага биват заемани, до един час леглата са заети. В последните дни се задъхваме и поради тази причина вече насочваме в областния център", казва директорът на МБАЛ "Юлия Вревска" Димитър Димитров.

Заради голямата си натовареност една от русенските болници вече отказва да приема неспешните пациенти.

"Леглата, които са за интензивно лечение – 36, са всичките пълни. Нямаме едно свободно място. Проблемът тук е, че когато приемем пациент, който е за неинтензивно лечение, и той се влоши, реално ние няма как да го преведем в другия сектор", твърди Алисе Муртезова – административен директор на УМБАЛ "Медика".

В Белодробната болница в Русе все още има свободни легла, но и тук признават, че са много натоварени, защото идвали много болни със сериозно влошени показатели. Част от тях трябвало да бъдат пренасочвани за интензивно лечение.

"Проблемът е с реанимационните легла. Проблемът е в "Медика" и в Канев. Хората са много отзивчиви, на момента отреагират, правят абсолютно, каквото е необходимо, но то няма и персонал за повече легла, няма и машини", разказва д-р Христо Метев - заместник-управител на Белодробната болница в Русе.

Апаратура и медикаменти имаме, обясняват от болница "Медика". Те не могат да наемат допълнително обучен персонал.

"Методиката за заплащане на персонала, който работи в ковид структурите вече за трети път се променя, непонятно защо… И това съответно нас ни затруднява при мотивиране на персонала, защото интензивните легла изискват друг тип лечение, което е от анестезиолози, обучени медицински сестри", казва Алисе Муртезова.

Атанаска Василева от с. Полско Косово е пред болницата в Бяла, тук с коронавирус е приета 82-годишната ѝ майка. Тя самата е била с коронавирус през декември, а през юли се ваксинирала. Казва, че майка ѝ се е заразила от внуците, които се върнали от Германия.

"Сватби, кръщенета и заразиха жената и сега е тука, в болницата. Грешката е на правителството, защото трябваше да издадат закон, да няма кръщенета, да няма събирания. Ако го бяха издали този закон, това нещо нямаше да се получи сега", твърди Атанаска.

Тържествата на българите, завърнали се от чужбина, са се превърнали в едно от места на разпространение на заразата, казват и медиците, и кметовете на малките населени места.

"Местните кметове звънят и ни уведомяват, че поставените под карантина не я спазват. Това, което разговаряхме с представителя на МВР, е от следобед да започнем проверка и, съответно, нарушителите на тази карантина да бъдат санкционирани по законовия ред", казва заместник-кметът на община Бяла Евгени Димов.

За недостига на легла в русенските болници допринася и фактът, че тук лечение търсят пациенти и от съседните региони - Разград, Плевен, Велико Търново, Силистра.

Репортери: Даниела Василева, Виолета Никифорова, Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи блокират "Дунав мост" в знак на протест срещу задръстванията и новите мерки
Превозвачи блокират "Дунав мост" в знак на протест срещу задръстванията и новите мерки
„Любимците на България“ - най-новият мултимедиен проект на БНТ. Гласувайте за своите любимци
„Любимците на България“ - най-новият мултимедиен проект на БНТ. Гласувайте за своите любимци