Нови правила за влизане в България

от БНТ
07:40, 01.09.2021
10480
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

С нарастващия брой новозаразени и мерките в страната ни се променят. Със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров ще важат нови ковид правила за влизане в България.

Българите, идващи от държави, които попадат в "червената зона" на разпространение на COVID-19 са длъжни да представят на граничните власти валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или документ, удостоверяващ преболедуване. Лицата, които не представят такива, се допускат на територията на страната само след представяне на отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната.

От 1 септември Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, САЩ и Ирландия попадат в червената зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.

От червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.

Според заповедта се създава списък на държави извън ЕС, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 ще се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на Европейския съюз. Това са Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна и Ватикана.

Чуждестранни студенти ще могат да влизат в страната без документи за COVID-19

От днес от държави, попадащи в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип "Д" за дългосрочно пребиваване с цел обучение. Ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват най-малко веднъж седмично до същите държави с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

Гърция въведе допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България

Гърция въвежда допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или бърз антигенен тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната. По информация на българското посолство в Атина, при положителен резултат от теста гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването ѝ е 5000 евро.

От тест ще бъдат освободени тези, които притежават сертификат за ваксинация за COVID-19, валиден 14 дни след завършване на ваксинационния курс или уверение за преболедуване, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуването.

При влизане на гръцка територия, гражданите, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавирус, следва да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизане в страната или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Гърция постига колективен имунитет до есента?

На фона на тези правила, в Гърция медиците протестират срещу задължителната ваксинация. 8000 души протестират в центъра на Атина срещу промяната на правилата, която влезе в сила миналата сряда.

Автор: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отпадна на старта на US Open
Виктория Томова отпадна на старта на US Open
Григор Димитров открива програмата на корт №5 на US Open
Григор Димитров открива програмата на корт №5 на US Open