НОВИНИ

Започва филмовият фестивал във Венеция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:10, 01.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

От днес до 11 септември Венеция е кино. Тази вечер се открива 78-то издание на престижния филмов фестивал. Конкурсната програма с 21 заглавия ще открие филмът "Паралелни майки" на Педро Алмодовар. Председател на журито е режисьорът на "Паразит" - Пон Джун-Хо.

Успоредно с фестивала ще се проведат и "Венециански дни", чийто председатели на журито са българските режисьори и продуценти Весела Казакова и Мина Милева.

И тази година се запазват наложените анти-Ковид ограничения, зрителите ще са с маски и ще трябва да представят зелен пропуск, но ще имат повече възможност за движение в рамките на фестивала. Местата са ограничени до 4 хиляди. Организаторите са в очакване на повече холивудски знаменитости, след като на миналогодишното издание повечето се включиха чрез видеовръзка.

"Днес киното не е това, което обичахме, с което сме израснали, но със сигурност не е по-малко живо, не по-малко жизнено, отколкото в миналото, и филмовият фестивал трябва да отразява тези промени", каза Алберто Барбера, директор на филмовия фестивал във Венеция.

"Златен лъв" за цялостно творчество ще получат носителят на "Оскар" Роберто Бенини и актрисата Джейми Лий Къртис. Водеща на фестивала ще бъде актрисата Серена Роси, популярна с участието си в италиански филми и сериали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гризман се завърна в Атлетико (Мадрид)
Гризман се завърна в Атлетико (Мадрид)
Днес е планирана среща между "БСП за България" и "Има такъв народ"
Днес е планирана среща между "БСП за България" и "Има такъв народ"