НОВИНИ

Зараждането на занаятите от неолита край Суворово

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:50, 31.08.2021
6188
Чете се за: 02:55 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Учените разкриха свидетелство за един ключов преход в развитието на културата Хаманджия, който дава революционен тласък в стопанството на хората. В неолитно селище край Суворово, те разкриха производствен център с множество малки работилници.

Катастрофално земетресение преди 6700 години е унищожило селището им. Иначе мястото е добро, естествено защитено и до река, но те повече не се върнали тук. Към тях се открили други хоризонти.

Пласт от халколита е особено интересен, тъй като бележи началото на специализацията на труда, без която сега щяхме да си живеем като първите земеделци.

И разказът на археолозите, не е просто за поредното селище от халколита, в което намират красиви керамични съдове. А за представители на културата Хаманджия, които от най-изостанали се наредили в авангарда. Но първо е пожарът.

"Той укрепва тази костена шпатула, защото тя е силно горяла, начупила се е на парчета и е ронлива. Това е грънчарски инструмент за формиране, за излъскване на обработка на повърхността на съдовете преди те да бъдат изпечени", каза д-р Владимир Славчев ръководител на археологическите разкопки.

Археолозите са убедени, че се намират в работилницата на майстор грънчар. Тук има всичко необходимо - уреди за щампована украса, подготвена за формуване глина, дори и тези кварцови камъчета са част от грънчарския набор. Наричат се гладилки.

"След като се направи съда, след като се направи украсата, той се ангобира той се покрива с течна рядка глина и се получава ето този червения ефект. И с тези камъни гладилки повърхността се излъсква, като целта е първо за да вкара по-навътре в порите на глината ангобата и съда да не пропуска вода, и освен това, с това излъскване той става много хубав, бляскав", каза д-р Владимир Славчев.

Подобно на този съд. Майсторската му изработка ще лъсне след реставрация като останалите извадени по-рано. Работилничката е малка, едноетажна, няма място за спане. Наоколо има още няколко подобни по-малки и учените смятат, че са попаднали в производствената зона на селището. С други занаятчийски работилници. Ясно разделение на труда и поява на професии.

С какво представителите на културата Хаманджия от най-изостанали се превръщат в най-напреднали - вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български топ модел дефилира на бляскаво ревю във Венеция
Български топ модел дефилира на бляскаво ревю във Венеция
Соня Йончева и Пласидо Доминго пред българска публика в София
Соня Йончева и Пласидо Доминго пред българска публика в София