НОВИНИ

"Демократична България" предлага разпускане на ВСС, Ива Митева с резерви

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:36, 31.08.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Парламентарната правна комисия прие на първо четене предложението Бюрото за защита на свидетели да премине към правосъдното министерство. Трите законопроекта бяха подкрепени от повечето партии. Днес от "Демократична България" внесоха законопроект, с който предлагат разпускането на сегашния Висш съдебен съвет и избирането на нов. Председателят на парламента Ива Митева изрази резерви към предложението.

Разпускането на настоящия Висш съдебен съвет и в двумесечен срок избирането на нов състав, предлагат от "Демократична България". В законопроекта им е предвидено новите кадровици на съдебната власт да могат да изпълняват и магистратските си професии, но при по-ниска натовареност по време на мандата им в Съвета.

Очевидно, че легитимността на настоящия ВСС е изчерпана, но този ВСС трябва да избере следващия председател на ВКС до края на годината, което не е без значение как ще бъде проведена процедурата, каза Атанас Славов, депутат от ПГ на "Демократична България".

Аз многократно съм казвала, че имам притеснения относно предсрочно прекратяване на мандат на ВСС, тъй като там има конституционни решения и знаете, че Конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон, каза Ива Митева, председател на Народното събрание.

Атанас Славов обаче твърди, че законопроектът не противоречи на решението на Конституционния съд.

Когато се променя по същество елементи на функционирането на един орган, както е направено в Законопроекта, а именно магистратите да могат да продължат да осъществяват магистратските си функции, а не изцяло само да се занимават като членове на ВСС, това е едно от основанията, които допускат предсрочно прекратяване на мандата, допълни Атанас Славов, депутат от ПГ на "Демократична България".

Ще го видя внимателно, ще го прочета и ще преценим. Ако наистина се разпусне края на другата седмица парламента или по-другата, наистина няма да има време. Но все пак може да се направи някакво обсъждане, обясни Ива Митева, председател на Народното събрание.

Правната комисия обаче даде зелена светлина на предложението Бюрото за защита на свидетели по наказателни производства да се премести под шапката на правосъдното министерство. Трите законопроекта, внесени от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще бъдат обединени в един между първо и второ четене.

ГЕРБ се обявиха против промените.

Това ли е най-важната тема пред страната - Бюрото по защита? Нищо друго не е това, освен персонална атака, каза Дани Каназирева, депутат от ПГ на ГЕРБ.

А от ДПС не одобряват само преместването.

Смятаме, че мястото на Бюрото е в прокуратурата, но следва да се отбележи следното. Споделям аргументите на колегата Славов, но и на другите колеги, които мотивираха евентуални противоконституционни текстове и аргументите за разделение на властите. Считам, че проблемът не е къде ще се намира бюрото, а във функциите на служителите на това Бюро, каза Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Така от ДПС подкрепят тезата Бюрото да се занимава само с охрана на свидетели и магистрати, като отпаднат правомощията да извършва задържания и да осигурява обиски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС: Повече пари за Афганистан, за да няма нова мигрантска вълна
ЕС: Повече пари за Афганистан, за да няма нова мигрантска вълна
Афганистан - краят на най-дългата война на Америка
Афганистан - краят на най-дългата война на Америка