НОВИНИ

Семейство от Пловдив попада в омагьосан кръг, докато успее да ваксинира сина си

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 31.08.2021
10132
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Семейство от Пловдив попада в омагьосан кръг, докато ваксинира срещу COVID-19 12-годишния си син.

След посещение при личния лекар, следват два отказа във ваксинационни центрове. Накрая детето е имунизирано в РЗИ. Здравната инспекция започна проверка по случая.

Борислав води сина си Владимир в най-близкия имунизационен пункт в болница "Свети Пантелеймон". Посреща ги лекарката на смяна.

"Тя попита на колко години е и казах на 12. "Защо има нужда да се ваксинира?" Ние казваме: "Започва учебна година", и тя каза: "Ние под 18 не ваксинираме", казва бащата Борислав Йорданов.

Отиват до съседното ДКЦ-7, където преди месец са се ваксинирали родителите на Владимир.

"И там лекарят също ми отказа, каза ние под 18 не ваксинираме и каза идете в РЗИ", продължава разказа си Йорданов.

От ДКЦ-7 отказаха коментар, а от болница "Свети Пантелеймон" обясниха, че тези ваксинации трябва да се правят от личните лекари.

"Би трябвало тези неща да бъдат изяснявани от личния лекар или педиатър, който да е проследил имунизационното и здравословното състояние на пациента", уточнява д-р Генади Странджев заместник-управител на МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Всъщност личният лекар е насочил родителите да ваксинират детето си на друго място. Причината - в последните седмици не може да събере шестима желаещи, за да отвори един флакон от препарата.

"Препоръчвам на всички деца над 12 години да си направят ваксинация срещу Ковид, но все още родителите не са решили дали ще го направят. Няма желаещи и възрастни, единични случаи са само и затова ги изпращам в РЗИ или в другите пунктове за ваксинация за Ковид", заяви общопрактикуващият лекар д-р Зоя Трампова.

Владимир е ваксиниран в РЗИ-Пловдив след преглед.

"Разрешени за употреба в сайта на Изпълнителна Агенция по лекарствата е публикувано са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" за лица навършили 12-годишна възраст", каза д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

От РЗИ уточниха, че е само препоръчително при ваксинация родителите да носят медицински документи.

"Просто лекарите, които работят във ваксинационните пунктове да разговарят с родителите и ако има интервал от един месец от поставяне на ваксина по задължителния календар спокойно могат да си поставят ваксините срещу COVID-19", каза д-р Милена Панайотова.

В Пловдивска област с две дози са ваксинирани 472 деца.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалиха наказанието на Станислав Манолев
Намалиха наказанието на Станислав Манолев
Министър Кацаров: Последното място по ваксинация води до първо по смъртност
Министър Кацаров: Последното място по ваксинация води до първо по смъртност