НОВИНИ

Няма свободни интензивни легла в Русе и Бяла

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 31.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В русенски болници вече няма нито едно свободно интензивно легло за лечение на болни с коронавирус. Според лекарите една от причините е, че някои от пациентите много бързо се влошават. А другата, че нито един от приетите в интензивните сектори не е ваксиниран. В болницата в Бяла няма места и в неинтензивните отделения.

В болницата в Бяла в последните две седмици рязко се е увеличил напливът от пациенти.

Ако се освободят днес, примерно, 3 - 4 легла, веднага биват заемани и поради тази причина вече насочваме в областния център, каза Димитър Димитров директор на МБАЛ "Юлия Вревска".

В трите болници в Русе все още има свободни легла за неинтензивно лечение, но реанимационните са запълнени до край. И затова една от тях вече отказва да приема пациенти от други региони.

Леглата, които са за интензивно лечение - 36, са всичките пълни. Проблемът тук е, че когато приемем пациент, който е за неинтензивно лечение и той се влоши, реално ние няма как да го преведем в другия сектор, каза Алисе Муртезова административен директор на УМБАЛ "Медика".

Както и при предходните ковид вълни, проблем остава наемането на още анестезиолози и медицински сестри.

Методиката за заплащане на персонала, който работи в ковид структурите вече за трети път се променя, каза Алисе Муртезова адм. директор на УМБАЛ "Медика".

Атанаска Василева е ваксинирана, но майка й в болницата в Бяла с коронавирус. Заразила се от внуците си, които се върнали от Германия.

Тук сме имали куриози - младоженецът след края на сватбата идва при нас, кумицата идва, каза Димитър Димитров директор на МБАЛ "Юлия Вревска".

От Община Бяла заедно с полицията започнат проверки за спазването на карантината в малките населени места.

И съответно нарушителите на тая карантина да бъдат санкционирани по законовия ред, каза Евгени Димов, зам.-кмет на Община Бяла.

За да ограничи разпространението на заразата местната власт в Бяла е отменила всички общински прояви, но няма правомощията да отмени частните събирания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словакия преустанови използването на руската ваксина
Словакия преустанови използването на руската ваксина
Нов член и нови разпоредби след Общото събрание на Левски (Обобщение)
Нов член и нови разпоредби след Общото събрание на Левски (Обобщение)