НОВИНИ

Жълт код за силен вятър в Северна България утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 31.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Утре температурите слабо ще се понижат и ще са под 30 градуса. Ще има и валежи и гръмотевици, на повече места в Южна България. По-интензивни ще са явленията в Рило-Родопската област.

Вятърът от запад-северозапад ще се усили, особено в Дунавската равнина където поривите ще надхвърлят 72 км/ч. С него в страната ще нахлуе по-хладен въздух.

Обявен е жълт код за 10 области в Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Русе, Силистра, Разград и Шумен.

Сутрешните температури в сряда ще са предимно между 12 и 16 градуса, малко по- високи по морския бряг. Денят там ще е слънчев, облаците ще дойдат в по-късните часове и ще превали чак вечерта на отделни места по южното крайбрежие. Ще духа умерен вятър. Максимални температури на въздуха - около 27 - 28°, морската вода е 25 - 26°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Условията за туризъм в планините обаче няма да са подходящи - ще завали още около обяд, ще има и гръмотевици, ще духа и силен вятър.

Причина за валежите и понижението на температурите у нас и в останалата част от Балканите е студен атмосферен фронт, който ще премине през полуострова. Над Централна Европа валежите ще спират, но облачността ще се задържи значителна, докато над по-голямата част от Западна Европа ще е предимно слънчево.

У нас в четвъртък ще е ветровито, но валежи, както и в петък, почти няма да има. Ще бъде, обаче сравнително хладно, с максимални температури в петък между 21° и 26°.

В събота за кратко ще се затопли, но в западните райони ще превали. В неделя ще вали в Западна и Южна България. В западната половина от страната температурите чувствително ще се понижат и дневните ще остават под 20°, на изток все още ще са високи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с Цветан Соколов на ЕвроВолей 2021
България с Цветан Соколов на ЕвроВолей 2021
Ясен е часът на първото Вечно дерби за сезона
Ясен е часът на първото Вечно дерби за сезона