НОВИНИ

В Словакия стартира лотария за ваксинирани граждани

словакия премахва карантината ваксинирани преболедували covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:15, 01.08.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Днес в Словакия стартира парична лотария за лицата, които са се ваксинирали срещу коронавирус.

Лотарията има за цел да привлече гражданите към ваксиниране срещу COVID-19. Тя ще се провежда всяка седмица до края на октомври, а наградният фонд за всяко теглене е в размер на 2 млн. евро.

Максималната печалба е 100 000 евро, а минималната – 1 000. Желаещите да участват могат да се регистрират на специален сайт на Министерството на финансите.

На 2 юли Националният съвет на Словакия прие предложението на вицепремиера и министър на финансите Игор Матович за финансово стимулиране на гражданите да се ваксинират срещу коронавирус.

Освен лотарията, властите изплащат възнаграждения на онези, които са успели да убедят трети лица в необходимостта от ваксиниране. За всеки изпратен в център по ваксиниране на възраст до 50 години сумата е 30 евро, между 50 и 60 години – 60 евро, а за пациенти над 60-годишна възраст – 90 евро.

Възнаграждението за привличане към ваксиниране се изплаща за хора, които са се ваксинирали през периода от 1 юли до края на октомври тази година.

Не е изключено тази практика, както и паричната лотария за ваксинирани, да продължи. Според съотношението на броя на ваксинираните спрямо общия брой на гражданите Словакия се нарежда сред последните места в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха главния път Созопол-Бургас - лек автомобил пламна в движение
Затвориха главния път Созопол-Бургас - лек автомобил пламна в движение
Забрана за влизане на големи круизни кораби във Венеция
Забрана за влизане на големи круизни кораби във Венеция