НОВИНИ

В София ще бъде поставен паметник на кмета инж. Иван Иванов

софия поставен паметник кмета инж иван иванов
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
18:28, 18.08.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Паметник на софийския кмет инж. Иван Иванов ще бъде издигнат до метростанция "Стадион Васил Левски" по инициативата на бившия съветник и депутат от ДСБ проф. Вили Лилков.

Автор на монумента е великотърновският скулптор Борис Борисов, който спечели конкурс на Столичната община в конкуренция с други 8 творци.

Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г. като този период се определя като "10 златни години за София". Той е вторият най-дълго управлявал кмет на столицата - 10 години, 3 месеца и 15 дни.

Иван Иванов съдейства и работи за прокарване на Рилския водопровод в София. Спомага за благоустройството на парк "Витоша" като на него е наречена хоризонталната пътека от с. Железница до кв. "Княжево". Проектант е и на язовир "Бели Искър".

Докато е градоначалник е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столичната община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерство на отбраната, Държавният музикален театър, зала "България", както и Националната и Столичната библиотека.

Паметникът на софийския кмет Иван Иванов е в близост до метростанция "Стадион Васил Левски". Мястото не е избрано случайно - през април 1933 г. до стадион "Юнак" бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под ръководството на Иванов.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Хаджигенов: След изборите ПП ще се съберат с ГЕРБ и ще има невиждани протести
Николай Хаджигенов: След изборите ПП ще се съберат с ГЕРБ и ще има невиждани протести
България получи отказ за удължаване на офертата за 7-те танкера втечнен газ, срокът изтича утре
България получи отказ за удължаване на офертата за 7-те танкера втечнен газ, срокът изтича утре