НОВИНИ

В Търговище откриха приют за хора без дом

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 17.12.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Регионални
Слушай новината

И тази година Община Търговище осигури подслон на бездомни и бедстващи през зимата хора. За да няма скитащи по улиците и хора, които нощуват под мостове и на различни обществени места, местната администрация отвори къща, която е пригодена за приют. Така безпризорните ще имат подслон поне за празниците и поне докато навън е толкова студено.

Тази къща има готовност да приюти до 6 човека, чийто живот е застрашен при тежки зимни условия. До този момент все още няма настанени, но базата е в пълна готовност да посрещне нуждаещите се. Осигурени са и отоплителни материали и условия за нощуване под надзора на общински служител.

Михаил Михайлов, Директор на ОбП „Социални и охранителни дейности": За сега метеорологичните условия са благоприятни, по-топла е зимата до момента, но очакваме с падането на температурите да има желаещи да отсядат, за да нощуват при нас. Общо поддържаме в двете стаи по три легла, начинът на прием на хората, след установяване на тяхната самоличност от органите на МВР, тези хора преминават задължително медицински прегледи и след това като се установи, че те са в общо здраве, биват поемани от наши служители от сектор „Охрана и сигурност" към предприятието. Които съответно спомагат за палене на печките, поддържане на топлина в помещенията и съблюдават за реда в къщата. Имали сме случаи да приютяваме хора и от други градове с аварирали автомобили, за по една вечер са преспивали при нас.

В условията на пандемията изискванията към нуждаещите се от подслон са по-строги, но въпреки това:

Христалина Халачева, секретар на Община Търговище: Пак ще продължим практиката хората да бъдат приемани след преглед от Спешна помощ, тъй като те самите нямат лични лекари, така че оттам насетне след като бъде приет човекът в приюта, сме осигурили дезинфектанти, маски, за да може да се спазват изискванията на здравните власти по повод COVID-19.

Подобни места за подслон през студените зимни дни са сформирани и в някои села от общината, повечето от които се помещават в сградите на кметствата по места.

Христалина Халачева, секретар на Община Търговище: При влошена зимна обстановка те по същия начин се приемат, кметовете организират приема на нуждаещите се. Важното, което искам да кажа, че хората, които имат нужда, трябва сами да пожелаят да бъдат настанени в тези помещения, защото насила няма как да го накараш да бъде настанен. Миналата година имахме почти през цялата зима лица, особено тук в града, които дори не бяха от Търговище. Това е една добра услуга за хората без дом през зимните месеци.

Община Търговище апелира гражданите при установяване случай на човек, който е без подслон и чийто живот е застрашен, да подават сигнал на денонощния дежурен телефон в Общинския съвет за сигурност.

Автор: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна пресякоха канал за трафик на наркотици от Суринам за Нидерландия
Във Варна пресякоха канал за трафик на наркотици от Суринам за Нидерландия
Загуби за борците ни, двама с шансове за репешаж
Загуби за борците ни, двама с шансове за репешаж