НОВИНИ

Ваксината на "Пфайзер" е безопасна за деца на възраст 5-11 г.

ваксината пфайзер безопасна деца възраст
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:08, 20.09.2021 (обновена)
6852
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

Резултатите от клиничните изпитвания показват, че ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер - Байонтех" е "безопасна, добре поносима" и предизвиква "здрав" имунен отговор при деца на възраст между 5 и 11 години, съобщиха от компаниите.

Ваксината ще се прилага в по-ниска доза, отколкото за хора над 12 години, се казва още в изявлението.

Компаниите ще предадат своите данни на регулаторните органи в Европейския съюз, САЩ и по света "възможно най-скоро".

Резултатите от изпитването са първите по рода си за деца под 12 години. В момента все още продължава изпитването на ваксината на "Модерна" за деца на възраст от 6 до 11 години.

Ваксините на "Пфайзер" и "Mодерна" вече се прилагат на подрастващи над 12 години и пълнолетни в страни по целия свят. Въпреки че децата се считат за по-малко изложени на риск от тежък коронавирус, има опасения, че силно заразният вариант Делта може да доведе до по-сериозни случаи.

Ваксинирането на деца също се разглежда като ключ към запазването на училищата отворени и и като възможност за прекратяването на пандемията.

"Ние сме нетърпеливи да разширим защитата, която ваксината предоставя, към това по-младо население", каза изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла, отбелязвайки, че "от юли случаите на COVID-19 в САЩ са се увеличили с около 240 %".

Децата във възрастовата група от 5 до 11 години са получили двудозова ваксина от 10 микрограма в проучването, в сравнение с 30 микрограма за по-възрастните възрастови групи, съобщават компаниите.

Инжекциите са направени в период от 21 дни. Дозата от 10 микрограма е "внимателно подбрана като предпочитана доза за безопасност, поносимост и имуногенност" за тази възрастова група, се казва в изявлението на компаниите.

Страничните ефекти са "като цяло сравними с тези, наблюдавани при участници на възраст от 16 до 25 години", гласи още изявлението.

Сред най-често съобщаваните странични ефекти в миналото са били болка и подуване на мястото на инжектиране, както и главоболие, втрисане и треска.

Израел вече е дал специално разрешение за ваксиниране на деца на възраст 5 - 11 години, които са "изложени на значителен риск от сериозно заболяване или смърт" от коронавирус, използвайки препарата на "Пфайзер" в по-ниската доза.

"Пфайзер" също изпробва ваксината си върху бебета на възраст от шест месеца до две години и върху деца на възраст от две до пет години. Важните резултати от тези изпитания се очакват през четвъртото тримесечие на тази година, съобщават компаниите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бронзова статуя седна завинаги на мястото на „суперфен“
Бронзова статуя седна завинаги на мястото на „суперфен“
Ромео Бекъм пое по стъпките на баща си
Ромео Бекъм пое по стъпките на баща си