НОВИНИ

Вълчев: Учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата с ученици, които учат дистанционно

брифинг просветния министър красимир вълчев
bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 17.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата с ученици, които са останали да учат дистанционно. Това потвърди министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

На децата, които са останали под карантина, днес вече трябва да им бъде предоставено компенсаторно обучение от училищата, съобщи министърът. "Това не означава пълноценно, по пълен учебен план, училищата не могат да дублират образователния процес. Това означава в общия случай индивидуална работа. Във всеки един клас те са единици, така че учителите ще работят допълнително с тях", заяви министърът.

На старта на учебната година: Как ще се учи в условията на COVID-19?

"Учители ще работят алтернативно с учениците, диагностицирани с коронавирус – с виртуална връзка в реалната класна стая. Ще има допълнително възлагане на задачи и консултации с учителите", коментира Вълчев.

При тези алтернативи едната възможност за децата е да се включат във виртуалната класна стая, но това по-скоро ще бъде пасивно участие в часа, тъй като учителят ще работи с децата в реалната стая. Другата възможност е допълнително възлагане на задачи.

280 деца са подали заявления да се обучават дистанционно по здравословни причини, други 220 по желание. "Очаквам училищата да предоставят компенсаторно обучение", обясни просветният министър.

Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици. По думите му тепърва ще има още случаи на коронавирус в училища, но не се очаква бум.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в четвъртата национална конференция „Образование 4.0“. Тема на дискусията са предизвикателствата на дистанционното обучение по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, както и приоритетите по отношение на онлайн образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ най-накрая записаха първи успех през новата кампания
ПСЖ най-накрая записаха първи успех през новата кампания
Борисов: София продължава да се развива и да става все по-хубава и приветлива
Борисов: София продължава да се развива и да става все по-хубава и приветлива