НОВИНИ

Валентин Димов: Убедени сме, че можем да спечелим срещата със Салвадор

Капитанът на България за Купа "Дейвис" е уверен в способностите на отбора.

Валентин Димов: Убедени сме, че можем да спечелим срещата със Салвадор
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 12.09.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Тенис
Слушай новината

Капитанът на тима на България за Купа "Дейвис" Валентин Димов изрази увереност във възможностите на отбора преди предстоящия двубой срещу Салвадор от Световна група II.

Той даде пресконференция заедно с помощник-треньора Тихомир Грозданов и състезателите от тима преди срещите на кортовете на тенис клуб "Локомотив" в Пловдив.

„Провеждаме лагер тук от понеделник. Момчетата са добре. Готвим се, разиграваме различни комбинации. Чакаме да се присъедини Александър Донски, който участва на турнира на клей от сериите ATP Challenger 50 в Добрич. Благодаря на домакините и на Българската федерация по тенис, че ни осигуряват всичко необходимо, за да се подготвим по най-добрия начин", коментира Димов.

Според него тенисистите имат необходимия опит, за да се справят с опонент като Салвадор.

„Убедени сме, че тези състезатели имат необходимата рутина. Те са във възход. Трима от тях са неизменна част от отбора в последните две години. Имат натрупания опит да излязат във важни срещи, да играят по най-добрия начин и да ги спечелят. Започнали сме разговори отдавна за подмладяване на състава и тепърва започва да се разчита повече на тези млади момчета. Напълно убедени сме, че можем да спечелим срещата със Салвадор. Има стратегия, която се предприема за такова подмладяване. Всеки един от тях бележи прогрес и съм напълно убеден, че са готови да спечелят срещата", каза още капитанът на отбора.

Помощник-треньорът на българския тим Тихомир Грозданов също акцентира върху подмладяването на тима, чиято средна възраст е малко над 21 години.

„Радостен съм, че пак съм част от това прекрасно събитие. Винаги е било удоволствие, когато всеки вземе участие в тази отборна среща, защото емоциите са по-различни. Играем за България и това е голямо удовлетворение за всеки един тенисист. Говорихме, че искаме да подмладим отбора, да заложим на тези млади момчета, да разчитаме на тях. Въпросът е да играят добре, да са подготвени и физически, и емоционално. Играят много добре в момента, всеки се развива, във форма са, което е много важно", заяви Грозданов.

Първа ракета на България в предстоящия сблъсък ще бъде Пьотр Нестеров. Той изрази надежда за победа в двубоя със Салвадор.

„За мен е изключителна привилегия да съм отново в състава. Без значение коя ракета съм, винаги подхождам със същата нагласа за мачовете. Лагерът върви много добре. Направих доста добра година до сега. В добра форма съм, играем добре, така че се надявам да спечелим мача", каза Нестеров.

Вицепрезидентът на Българската федерация по тенис и председател на ТК "Локомотив" Георги Чочев призова за търпение към подмладения български отбор, който по думите му ще има огромно израстване.

„Чувството е уникално. Пловдив от няколко години не е бил домакин, а Пловдив заслужава, защото това е спортен град. Благодаря на тези момчета, които прекъсват своята програма, имам чест да съм всеки ден сред тях, виждам невероятна емоция и невероятен колектив, който в последно време липсваше. Сигурен съм, че този отбор ще има огромно израстване, но апелирам да им се даде време", призова Чочев.

Двубоите между България и Салвадор ще се играят на 14 и 15 септември от 16.00 часа, като входът за зрители ще бъде свободен до запълване на капацитета на трибуните на ТК "Локомотив". В първия ден ще се проведат два сингъла, противопоставящи първата ракета на единия отбор срещу втората на другия. Във втория ден ще се проведе мачът на двойки и вторите два сингъла.

Жребият за мача между България и Салвадор ще се изтегли в сградата на Община Пловдив от 12:00 часа на 13 септември (петък).

При победа България ще играе през февруари следващата година за изкачване в Световна група I. При загуба, пак през февруари 2025 г., ще трябва да премине през бараж за оставане в Световна група II.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За хибридната война на Русия в Украйна - политологът Евген Магда пред БНТ
За хибридната война на Русия в Украйна - политологът Евген Магда пред БНТ
Любомир Киров: Много съм доволен от това, което виждам към момента
Любомир Киров: Много съм доволен от това, което виждам към момента