НОВИНИ

Валежи, гръмотевични бури и условия за градушки през почивните дни

bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 06.07.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Времето
Слушай новината

Очаквано в някои райони, главно в Западна България, през нощта бяха отчетени значителни валежи - 32 литра на квадратен метър паднаха в Самоков, 29 литра на кв.м в София.

Под влиянието на студен атмосферен фронт и днес ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевични бури и градушки. Жълт код за значителни количества е обявен в половината страна.

Там вятърът ще е от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. В Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, с до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са в широки граници: от 26° в западните райони до 36° на места в Източна България.

Валежи и гръмотевици ще има и през нощта, вече главно в източната половина от страната, където вятърът също ще се ориентира от северозапад, докато в западната половина ще се изясни и утре там ще преобладава слънчево време. На много места в източните райони обаче, включително и по Черноморието, отново се очакват валежи, гръмотевици и градушки. С ориентирането на вятъра от североизток температурите навсякъде ще се понижат и максималните ще са между 25° и 30°.

В планините от западната половина от страната ще преобладава слънчево време, с много малка вероятност за превалявания, докато в масивите от Източна България ще бъде по-често облачно, с валежи и гръмотевици.

Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури в курортите ще са между 12° и 24°.

И на Балканите в следобедните часове от северозапад ще се заоблачава и ще започнат валежи. По-често облачно ще бъде и в източните райони от полуострова, където ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Температурите и там ще се понижат.

Валежи, гръмотевични бури и условия за градушки ще има и у нас, в петък в Западна България, а през почивните дни - вече в много райони из цялата страна. Ще бъде и много ветровито, а температурите навсякъде ще се понижат и максималните ще са от около 20° по високите полета на Западна България до 27 - 28° на места в Източна. В понеделник ще остане хладно за периода, но вероятността за валежи намалява.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев обвини Тошко Йорданов в лъжа за спряно финансиране на руското посолство
Асен Василев обвини Тошко Йорданов в лъжа за спряно финансиране на руското посолство
Полицаи разследват смъртта на 22-годишен мъж в Радомир
Полицаи разследват смъртта на 22-годишен мъж в Радомир