НОВИНИ

ВАП иска информация от здравния министър заради повишения брой заразени с COVID-19 деца

909 новите случаи коронавирус денонощието
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 08.10.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от служебния министър на здравеопазването има ли разписани правила за прием на деца с коронавирус в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи. Причината е повишената заболеваемост сред децата и младежите, съобщават от прокуратурата.

ВАП предлага на служебния здравен министър да предприеме действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението на въведените противоепидемични мерки.

ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация.

Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това.

Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. Служебният здравен министър следва да информира ВАП дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели от COVID-19 у нас.

Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок, допълват от институцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозеп Борел: България би могла да бъде по-гъвкава по въпроса за разширяването на ЕС
Жозеп Борел: България би могла да бъде по-гъвкава по въпроса за разширяването на ЕС
Учениците в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел минават на ротационно обучение
Учениците в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел минават на ротационно обучение