НОВИНИ

Варна осъмна блокирана след снощния протест

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 11.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

Палатковият лагер във Варна отново блокира кръстовището пред сградата на общината. Протестиращите затвориха улицата снощи, след протестното шествие.

Палатковия лагер наистина вече изцяло се е преместил от площада в средата на кръстовището. И това беше предшествано от едно доста емоционално протестно шествие вчера вечерта. Хората минаха през партийните централи на НФСБ и ГЕРБ. Там фасадите на сградите бяха облепени с призиви за оставка и се хвърляха яйца.

Искаха се и оставките на правителството, на Валери Симеонов, а пред Съдебната палата поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

По време на шествието един от протестиращите беше обискиран, защото носеше със себе си метален шиш, който полицията конфискува. Това предизвика реакция и имаше размяна на остри реплики, но до сериозно напрежение не се стигна. В края на протеста палатките бяха върнати обратно в кръстовището.

Съвсем не спонтанно първи своята палатка в кръстовището върна Павел. Един от двамата протестиращи, които бяха задържани при масираната полицейска акция за премахването на лагерите в цялата страна миналата седмица.

До напрежение не се стигна и така палатките една по една бяха преместени.

"Въобще не трябваше всъщност да се маха и просто нещата се развиха по най-обичайния начин. Върнахме го, когато на нашия премиер му трябваше време да си спомни законите на България и Европа. Вчера каза, че не трябва да се атакуват палатковите лагери", каза Павел Спасов, протестиращ.

И наистина полицията се оттегли, а протестиращите поеха ангажимента да пропускат автомобили на Спешна помощ и пожарната.

"Полицията ни симпатизира и са на наша страна, държат се много професионално, за което за пореден път им благодаря, както го правим всяка вечер при приключване на шествията", каза Павел Спасов, протестиращ.

Протестиращите са категорични, че блокадата на кръстовището остава, продължават и протестите във Варна до постигане на целите.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора нощ на протести в Беларус, един човек е загинал
Втора нощ на протести в Беларус, един човек е загинал
Задържан е мъж, причинил пожара в свиленградския квартал "Гебран"
Задържан е мъж, причинил пожара в свиленградския квартал "Гебран"