НОВИНИ

ВАС: БАБХ да допусне незабавно "Евролаб 2011" до ГКПП "Капитан Андреево"

продължават заплахите държавни служители депутати заради случая капитан андреево
bnt avatar logo
от БНТ
15:41, 29.07.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли искане от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за тълкуване на влязло в сила определение № 7289 от 19 юли 2022 г. по административно дело № 6328 от 2022 г., свързано с товаро-разтоварната дейност на ГКПП „Капитан Андреево“.

Искането по делото постъпи във ВАС в понеделник, 25 юли и е за тълкуване на съдебния акт, с който ВАС определи незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност на граничния пункт и да изпълняват функциите си на оператор по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

Предмет на обжалване по дело № 6328 от 2022 г. пред ВАС са били действията на администрацията на БАБХ и тяхната основателност. Извън този предмет са притежаваните от „Евролаб 2011“ ЕООД права и техния обем. В случая съдът е разпоредил да бъдат прекратени единствено неоснователни действия на органи и длъжностни лица на БАБХ, с които се препятства дейността на дружеството като оператор по товаро-разтоварна дейност по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

Съгласно чл. 15, пар.1 , б. „В“ от цитирания регламент операторите са задължени да предоставят на служителите на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен контрол. Предоставянето на достъп до стоките на вносителите безспорно включва товаро-разтоварна дейност. БАБХ не може сама да предоставя стоката пред себе си.

Относно искането на тълкуване върховните магистрати приемат, че не е налице неяснота, че трябва незабавно да бъдат прекратени неоснователните действия от страна на БАБХ, изразяващи се в недопускането на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват дейността си на оператор по товарене и разтоварване по смисъла на еврорегламента.

В искането до съда БАБХ моли и за тълкуване относно това как определението на ВАС трябва да се прилага спрямо останалите оператори на ГКПП „Капитан Андреево“, които към 20 май т. г. са общо 20 дружества. Върховните магистрати обаче са категорични, че определението от 19 юли по административно дело № 6328 от 2022 г. не засяга правата и задълженията на трети лица, които изпълняват функциите на оператори по товаро-разтоварна дейност на ГКПП „Капитан Андреево“. Защитата срещу евентуални допуснати спрямо такива лица нарушения не е предмет на производството, което се е развило пред ВАС. Съответно техните права не могат да бъдат предявявани от искателя БАБХ, за която те са „чужди права“.

Даването на указания по изпълнението на влязъл в сила съдебен акт, каквото се цели с настоящото искане за тълкуване, е извън правомощията на съда. Поради това искането се явява неоснователно.

Определението на ВАС е окончателно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова след победата над Тайбе Юсеин: Беше важно, защото се класирах за световното
Биляна Дудова след победата над Тайбе Юсеин: Беше важно, защото се класирах за световното
По-скъпа с 60% вода в Бургас от 1 август, увеличение има и във Враца
По-скъпа с 60% вода в Бургас от 1 август, увеличение има и във Враца