НОВИНИ

ВАС потвърди, че строителството край Античния стадион в Пловдив е незаконно

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 14.04.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд потвърди заповедта на районното кметство в Пловдив, с което се спира всякаква изкопна дейност в сгради над Античния стадион на града. Междувременно По време на строителните дейности под централната улица в града не са нарушени мраморни седалки. Това установи последната проверка на мястото.

БНТ беше първата телевизия, която преди две години показа прокопаните тунели в сърцето на Тримонциум. Тогава общината спря всякакви строителни дейности, инициирани от бизнесмен със собственост в сградата, защото не бяха съгласувани с институциите. Съседите му пък наеха защитници, притеснени, че се подкопават сградите. В един от изкопите археолозите дори видяха, че е достигната седалка от античния стадион.

"Тя всъщност е била застъпена още при строежа на сградата и всъщност той е достигнал до нея, разчистил я е, но не е нарушена от него за разлика от двата изкопа в двете сгради, които са срещуположни едни на друг и са доста дълбоки, където със сигурност има нарушения на археологически пластове", каза археологът София Христева.

Бизнесменът, направил тунелите под централната главна улица, обжалва заповедта за спиране на строителните дейности, но на последна инстанция документът беше потвърден от съда. Следва с институциите да се съгласува проект за укрепване на сградата, която е единичен паметник на културата и консервиране на археологията.

"Категорични срокове няма, доколкото имаме информация такъв проект вече е изработен, минал е съгласуване през НИНКН, в момента е на съгласуване в Министерството на културата", заяви Георги Стаменов – кмет на район "Централен" - Пловдив.

Решението е глътка въздух за останалите собственици, които до този момент не можеха да започнат укрепване, както препоръчват специалистите.

"Сега ВАС е казал, че това е незаконен строеж, който трябва да се отстрани. Това е първата от съжаление много стъпки, които предстоят", каза Гено Василев – адвокат на част от живеещите в адреса.

Предстои ново общо събрание на собствениците, на което да вземат решение как да процедират след решението на Върховния административен съд.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войчех Шчесни: Никога преди не ми се е случвало такова нещо
Войчех Шчесни: Никога преди не ми се е случвало такова нещо
Реал Мадрид загуби в Тел Авив, поражение и за Фенербахче в Белград
Реал Мадрид загуби в Тел Авив, поражение и за Фенербахче в Белград