Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Васил Велев, АИКБ: Ако нищо не се промени, ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 7%

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 14.04.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Очакваме народните представители да изберат председател на Народното събрание, да излъчи редовен кабинет и да гласува редовен актуален бюджет. Работодателите предлагат увеличаване на ДДС, намаляване на разходите и непопулярните мерки в сферата на енергетиката, здравеопазването и пенсионната система. В студиото на “Денят започва” публичните финанси и състоянието на българската икономика коментира Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Бюджетът е средството за постигане на цели и е важно какви са те. Според нас, националните приоритети следва да бъдат членство до края на годината в Шенген, в еврозоната от януари 2025 г. и в ОИСР през 2026 година. Бюджетът, който предстои да бъде изготвен, прегледан и одобрен от парламента, би следвало да е подчинен на тези цели”, заяви той.

Според него “тласкани от популизъм и предизборни агитации, в предходните два парламента народните представители приеха такива закони и решения, които в момента създават много тежка ситуация”.

“Ако нищо не се промени, ние ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 7%. Ако нищо не променим, ще имаме такива дефицити и през следващите 5 - 6 години”, отбеляза Велев и допълни: “Грубо при 200 млрд. БВП това прави 6 млрд. дефицит, а той е 12 млрд. За да постигнем 3% дефицит, трябва да постигнем двойно по-голям БВП, а това няма как да стане в близките 5 - 6 години.”

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тренто със силно начало в полуфиналите в италианската Суперлига
Тренто със силно начало в полуфиналите в италианската Суперлига
Кучине Лубе и Александър Николов с ударен старт в полуфиналите в Италия
Кучине Лубе и Александър Николов с ударен старт в полуфиналите в Италия