НОВИНИ

ВАС реши: Певицата Милена Славова не е осъществила дискриминация по признак "сексуална ориентация"

певицата милена славова осъществила дискриминация признак bdquoсексуална ориентацияldquo реши вас
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:11, 11.10.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София-град по отношение на певицата Милена Славова. Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Делото е по повод на процес, който започна след отменено решение на Комисията за защита от дискриминация от юни миналата година, припомнят от съда.

Става дума за жалба, подадена срещу Милена Славова от две физически лица и младежката ЛГБТ организация "Действие". Повод за жалбата е публикация на певицата в личния ѝ фейсбук профил. Там е поместен текст със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на Милена Славова демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“. В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите, пише в мотивите на ВАС.

Според магистратите това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Колев е новият президент на Българската федерация по лека атлетика
Иван Колев е новият президент на Българската федерация по лека атлетика
Борци от България, Гърция и САЩ ще участват в осмото издание на турнира "Иво Ангелов"
Борци от България, Гърция и САЩ ще участват в осмото издание на турнира "Иво Ангелов"