НОВИНИ

Василев и Линднер са обсъждали германски митничари да подпомогнат пункта на "Капитан Андреево"

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 14.06.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и германският му колега Кристиан Линднер са обсъдили възможността Германия да подпомогне усилията на България на пункта на "Капитан Андреево" с персонал от германските митници, стана ясно на пресконференция след срещата между двамата.

"Това е външна граница на ЕС и ние, заедно с немските колеги, обследваме възможност как да направим контрола на тази граница максимално най-сигурен, така че да гарантираме, че европейската граница е напълно защитена", каза Василев.

Вижте още и в репортажа на Цветелина Катанска

На срещата е обсъждана също възможността България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г. и подкрепата на германските колеги в тази посока.

Обсъдено е и споразумението между двете страни за подпомагане развитието на двете администрации, с фокус процедурите, свързани с обществени поръчки. Разговаряно е и за възможността Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, както е Германия.

"Изключително много ценим подкрепата на нашите немски колеги, както по теми от двустранната област, така и нашето взаимодействие в Съвета на Европа и европейските институции, където работим усилено по няколко теми - възможността за общо закупуване на енергийни източници, газ по-специфично. Другата е общо европейки отговор на потенциалната криза, свързана с храните и зърното", каза Василев.

Кристиан Линднер от своя страна благодари за конструктивния обмен. Заяви, че по време на срещите винаги Германия и България имат общи стратегически цели, свързани с актуалните политически събития, което е от взаимна изгода за двете страни.

"Оценявам изключително високо усилията на България като партньор. Тук сме, за да подкрепим България. Поздравяваме я за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас. По отношение на външния и държавния дълг е изключително впечатляващо постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност. Можем само да се учим от българския опит и от прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост", каза той.

Заяви, че двете държави работят за общ отговор по отношение на агресията срещу Украйна.

"Работим изключително интензивно по подготовката на меморандум за разбирателство. В Германия има обществен орган, който се занимава с консултации по определени теми, свързани с развитието на икономиката. Имаме идеи за развитие на тази обществена структура, която има опит с проекти в сферата на икономиката. Преди няколко седмица започнахме конкретни разговори за подпомагане на български проекти, свързани с обществените поръчки", каза той.

Линднер каза, че споделя желанието за по-тясно сътрудничество на ниво европейски митнически служби. Водят се разговори, свързани с предоставяне на персонал и създаване на общи екипи, които да работят в тази насока.

"В наш общ интерес е да защитаваме външната граница на ЕС от корупция и финансови престъпления", каза той.

Оценяваме и подкрепяме решителността на българските власти в борбата с корупцията, допълни министърът на финансите на Германия.

На въпрос на германски журналисти Василев повтори позицията на България спрямо Република Северна Македония, която по думите му е много ясна. Заяви, че българската позиция трябва да е и европейска позиция.

По темата за общите доставки на газ, Асен Василев каза, че в момента, като част от общоевропейска платформа за Югоизточна Европа, се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и Украйна за общо количество над 10 млрд. кубически метра газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежки национал пропуска цялата лятна подготовка на Черно море заради извадено рамо
Младежки национал пропуска цялата лятна подготовка на Черно море заради извадено рамо
Италианската скиорка Луиза Бертани избра да се състезава за България
Италианската скиорка Луиза Бертани избра да се състезава за България