НОВИНИ

Откриха редица нарушения в обществените поръчки в затворите у нас

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
14:13, 14.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Криминално
Слушай новината

Има редица нарушения в обществените поръчки в затворите у нас. Това е заключението на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция и вътрешния одит, представен от правосъдния министър Надежда Йорданова. Проверките са обхванали общо 21 обществени поръчки за периода от 2020 до началото на 2021 г. Всички нарушения в скандалните договори ще бъдат предадени на прокуратурата.

Сред най-скандалните договори са тези за дезинсекция и доставка на храна в местата за лишаване от свобода. И двете обществени поръчки са спечелени от фирми, предложили най-високите оферти. В първия случай за борба с вредителите са платени 1,5 лева. Изписвани са обаче суми за не свършена работа, посочват от правосъдното министерство.

"Платени са дейности за изпълнени работи за 8108 кв. метра да бъдат обработени от един човек за 1 час. Това физически е невъзможно", каза Надежда Йорданова.

Като друг фрапантен пример беше посочен договорът за доставка на храна. Там стойността е 55 млн.лева с ДДС. А срокът за изпълнение максималният по закон - 5 години. Оказва се, че фирмата "ЧЕХ ГРУП", спечелила въпросния договор, и в годините назад е доставяла храна в затворите.

"Така са заложени условията в обществената поръчка, че ценообразуването е по начин, който е с надценка над среднице цени на САПИ. Условията са направени така, че много трудно може да бъде прекратен този договор", каза Йорданова.

"Един килограм кашкавал струва 23 лева, едно олио над 5 лева". Ние ще сезираме прокуратурата", каза Емил Дечев - зам.-министър на правосъдието.

От фирмата отговориха, че цените не се определят от дружеството, а от държавно предприятие към земеделското министерство. Посочват, че не се притесняват от проверки. При предишни е установявано, че всичко е по закон.

Ето тяхната позиция:

"Обществената поръчка е публично обявена, всеки заинтересован е имал възможността да кандидатства. Цените не се определят от дружеството, а от държавното предприятие „Система за агропазарна информация" ЕООД, което е към Министерство на земеделието. В дружеството има отдел по риска, който е преценил каква следва да бъде офертната цена, тъй като се касае за евентуално дългосрочен договор. При такъв тип договори винаги следва да бъде отчетен факторът инфлация. Дружеството не се притеснява от проверки през годините са минали много проверки и е установявано, че всичко е по закон."

От правосъдното министерство посочиха още, че нарушенията са ставали със съгласието на един от двамата зам.-директори в ГДИН. Именно той, отговарял за възлагането и контрола на обществените поръчки.

"На въпроса ми: Правен ли е анализ за тази практика, предприема ли са мерки да се увеличи конкуренцията, как точно се случва процеса? Отговорът беше: Не, не знам. По всички държави това означа две неща - индикатор за корупция или индикатор за измама", каза Надежда Йорданова.

Нарушения са открити още в обществени поръчки за работно облекло, закупуване на климатици и ремонта на ареста в Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БОК отново събра бъдещите шампиони на България
БОК отново събра бъдещите шампиони на България
Белодробната болница във Варна може да остане без ток
Белодробната болница във Варна може да остане без ток