НОВИНИ

Откриха детски кът на работното място в общината в Симитли

bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 14.06.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Детски кът на работното място - това вече е факт в общината в Симитли. 20 родители към момента се възползват от тази услуга. Идеята на занималнята е служителите да бъдат спокойни, докато работят.

Всяка сутрин в 8.00 часа детски кът "Радост" отваря врати за децата на общинската администрация, които са на възраст между 3 и 12 години.

"Детският кът на работното място цели да обезпечи родителите във времето, в което няма кой да полага грижи, било след детска градина, било след училище. Служителите на общинска администрация да бъдат спокойни, когато се налага извънредно да останат или бъдат командировани до някъде. В това време децата да бъдат на сигурно и добро място", заяви Маруся Филатова, главен експерт "Европейски програми и проекти към Община Симитли".

"Много удобно, защото няма как да ги пазим вкъщи, аз съм на работа, мъжът ми е на работа и детският кът много им харесва, много се забавляват тук", допълни Мария, родител.

В детския кът са обособени две възрастови групи, като заниманията през целия ден са съобразени с нуждите на децата.

"Има обособен кът, където по-малките могат основно със занимателни игри, групови игри, тихи игри да прекарат времето тук. А другата възраст и другият кът, който е пригоден, е за деца от 7 до 13 години, където могат да подготвят свои домашни или някакви пак тип занимателни игри за свободното време", добави Маруся Филатова.

Освен игри и забавление, децата в детския кът получават нещо още по-ценно - приятелство и любов от четири обучени детегледачки.

"Гушкаме се, прегръщаме се, смеем се, радваме се. От време на време някой поплаква, но се получава. А и реално децата са много откровени и ако не искат, те просто ти казват, че не искат. Тоест децата, които се връщат един ден и следващ ден, мисля, че имат желание", каза още Рая Атанасова, детегледачка.

Детският кът в Симитли е създаден по проект и е със срок от 18 месеца. От общината казаха, че, ако интересът към детския кът продължи да расте, услугата ще стане постоянна.

Репортер: Аксения Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи и гръмотевици в източните и планинските райони днес
Валежи и гръмотевици в източните и планинските райони днес
Петимата отцепници от ПГ на ИТН вече подали заявления за напускане
Петимата отцепници от ПГ на ИТН вече подали заявления за напускане