НОВИНИ

Новият политически пъзел: Ще има ли стабилно мнозинство в парламента?

Николай Минков
от Николай Минков
12:05, 14.06.2022
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Ще успеят ли управляващите да си осигурят политическо мнозинство в парламента и ще се намерят ли още депутати, които да обявят подкрепа към правителството?

След като вчера спортният министър в оставка Радостин Василев и още петима депутати обявиха, че напускат "Има такъв народ" и ще работят в подкрепа на правителството, днес премиерът Кирил Петков изрази надежда примерът им да бъде последван от поне още 7 души.

Премиерът изрази увереност, че парламентът ще излъчи необходимия брой депутати, които да подкрепят политиките на правителството. В противен случай сценарият е предсрочни избори, загуба на европейско финансиране от 12 млрд. лв., спиране на пенсионната и социална реформа, край на помощите за бизнеса и семейството и приключване на заявената съдебна реформа и борба с корупцията.

Подробности вижте в прякото включване на Николай Минков.

Кирил Петков: Най-важното сега е да имаме 121 депутати без зависимости

Във Велико Търново министър-председателят изтъкна, че най-важното сега е да има 121 депутати без зависимости. Той призова народните представители да мислят държавнически. Според него най-лошият сценарий е отиване на предсрочни избори, а ако България влезе в поредица от избори, би било пагубно.

"Най-важното нещо, върху което сме се фокусирали сега, е да имаме 121 депутати, които никой от тях да няма зависимости и никой от тях да не спира реформата в съдебната система и промяната в антикорупционната комисия. Да можем да приемем бюджета". И всъщност това, което видяхме вчера, и аз благодаря за смелостта на тези депутати и на Радостин Василев, е, че те казаха: "Нашата лоялност е към България и няма да допуснем подмяна на обещаните ни идеи с някакви задкулисни договорки и приятелства от 20 години с хора като Орлин Алексиев. Сега въпросът е техният пример да бъде последван реално от още 7 човека.", призова премиерът.

Според Петков въпреки трусовете, правителството е стабилно. Той призова да се прави разлика между ръководството на "Има такъв народ" и депутатите.

"Имахме една, наистина, като ръчна спирачка от страна на ръководството на ИТН, защото вече разделям ръководството на ИТН и неговите депутати и последователи. И сега се надявам в съвсем скоро време, успявайки да вземем 12 депутати като допълнителна подкрепа към правителството, нещата ще се отпушат и ще движим много по-добре. Да, движим изцяло с идеята, че това правителство е стабилно", каза той.

Георги Георгиев, който вчера напусна партията на Трифонов, заяви в "Денят започва", че ще подкрепя правителството, за да не се стига до неговото разваляне. Той отрече да става част от "Продължаваме промяната" след решението си да напусне "Има такъв народ".

Георгиев: Оттеглих доверието си към Гроздан Караджов още февруари, надявам се и други да си дадат сметка

"Така че мога да ви уверя, че нито тогава, нито сега някой ми е предлагал постове, пари, нито аз съм искал, нито съм вземал. Това което ме накара е точно това, което ви казах. За мен това е един опит за тежка дестабилизация на държавата в много сериозна геополитическа и икономическа обстановка. Това е основното което ме накара. Не приемам това, което се случва", заяви Георгиев.

От "Продължаваме промяната" са били готови да обявят развода си с ИТН, но Слави Трифонов ги изпреварил, разкри депутатът от най-голямата парламентарна партия Венеция Ангова.

"Всъщност в един и същи ден бяхме планирали своето изказване. Така се случи, в течение на планирането, че всъщност може би час по-рано г-н Трифонов обяви излизането на ИТН от коалицията. Но нашето категорично мнение е, че ние няма как да продължим да работим с хора, които пренебрегват постулатите на демокрацията и на свободния избор", заяви тя.

Венеция Ангова, ПП: Приемането на бюджета е своеобразен вот на доверие, не се страхуваме от избори

Дали правителството ще си осигури парламентарната подкрепа, ще стане ясно в сряда при обсъждането на актуализацията на бюджета.

По повод изявлението на Слави Трифонов, че ще съди Кирил Петков и Асен Василев, премиерът отговори, че живеем в свободна страна и всеки сам прави своите избори.

Попитан за имотното състояние на вътрешния министър и кандидат да оглави КПКОНПИ Бойко Рашков, Кирил Петков заяви, че семейството на Рашков са доста заможни хора и могат да си позволят значителна недвижима собственост.

Кирил Петков каза още, че на първи юли се очаква газовата връзка с Гърция да заработи и че в най-скоро време ще посети Азербайджан, за да договори един милиард кубически метра синьо гориво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят прохода "Петрохан" за леки автомобили до края на деня?
Отварят прохода "Петрохан" за леки автомобили до края на деня?
Румъния потвърди първи случай на маймунска шарка
Румъния потвърди първи случай на маймунска шарка