Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кой се грижи за финансовото управление на Миланската кадетрала?

Айше Сали
от Айше Сали
10:50, 14.06.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Антонела Джиачети, която се грижи и за Миланската катедрала в Италия, пристигна в България, за да създаде приятелства и партньорства с успели жени в България.

За приноса ѝ към културата и погледа към нашата страна, вижте в репортажа на Айше Сали.

Животът на Антонела Джиачети е свързан с градове, които целият свят свързва с културата - Милано и Флоренция. С опита си в областта на финансите през годините успешната бизнесдама е дала своя принос за опазването на архитектурното наследство, достигнало до нас през вековете - като Миланската катедрала и литературно кафене във Флоренция с близо 130-годишна история.

По-доброто управление на потока от туристи, продажбата на билети и организирането на специални събития са част дейностите с нейно участие.

"Административното управление на Миланската катедрала е много специфично заради нейния юридически статут. Тази структура се нарича „фабричерия". Съществува само в Италия и няма аналог никъде по света. Давам консултации на Катедралата за управлението на финансите ѝ. За мен фактът, че мога да допринеса за опазването на този с храм с изключителна културна и историческа стойност, е изключително вълнуващ. Миланската катедрала е олицетворение на образованието и възпитаването в общочовешки ценности, а наред с всичко това има толкова много посетители и толкова много въпроси за решаване, свързани с реставрацията и консервацията ѝ. Моето семейство е изключително свързано с това. Що се отнася до Флоренция, запазваме блясъка на място, което от 1896 година досега е средище на писатели, художници, артисти", разказва тя пред БНТ.

Красотата на България също привлича италианката.

"Посетих страната за първи път през 1992 г. или точно преди 30 години. Сега това е съвършено различен свят. Изпитвам огромно уважение към България и най-вече към българските жени заради постигнатото от тях. В България има много жени на ръководни постове и ключови позиции, а това е много важно, защото със своята диалогичност, жените са в основата на решаването на проблемите в сложното време, в което живеем. По ред причини - и социални, и исторически в Италия това не е така. Аз вярвам, че просперитетът минава през осезаемото участие на жените във вземането на важни решения", подчертава Антонела Джиачети.

За да изгради партньорства с жените в бизнеса в България, Антонела Джиачети отново посети страната ни заедно със свои сънароднички.

"Това, което си набелязахме, е да развиваме съвместни проекти – да са насочени към млади дами, които да подпомагаме и да участваме в съвместни инициативи, които да организираме в България и Италия и да споделяме своята експертиза в областите, в които работим", казва инж. д-р Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса в България.

Българките и италианките заедно обиколиха забележителностите в София. Следващата им среща ще бъде в Италия през септември.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по минифутбол с бронзов медал на Европейското първенство
Националният отбор по минифутбол с бронзов медал на Европейското първенство
Дидие Дешан: Юни се оказа много труден месец за отбора
Дидие Дешан: Юни се оказа много труден месец за отбора