НОВИНИ

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явиха на Национално външно оценяване по БЕЛ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:46, 14.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явиха на Национално външно оценяване по български език и литература. За седмокласниците изпитът е вход за гимназиите, а за десетокласниците от обединените училища възможност да продължат образованието си. По Вариант 1 писаха седмокласниците.

Седмокласниците писаха преразказ върху творбата "Талисманът" на Красимир Бачков, десетокласниците - по откъс от „Дърво без корен“ на Николай Хайтов

В 8 без 15 тази сутрин в просветното министерство от два възможни беше изтеглен Вариант 1, по който работят седмокласниците. За изпита на 10-и клас вариант не се тегли, защото той е един.

На въпрос на "По света и у нас" дали догодина ще има промяна във формата на изпита след 7-и клас и дали тестовете ще станат интегрирани заместник-министър Мария Гайдарова каза, че към момента промени не се очакват.

"Нямаме никакви данни към момента за промени, които са предвидени. Когато има такива, те ще бъдат извършени след необходимите консултации", заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

Няма такава информация засега.

Към 8.00 часа пред столичното 32-ро училище започнаха да пристигат десетокласниците. Изпитът им започна в 9.00 ч. Общо се явяват над 53 000 ученици. За час и половина те решават тест от 23 въпроса.

За втора поредна година изпитът е "две в едно" и организацията му е трудна.

"Разпределихме 7-и и 10-и клас в различни крила, за да няма между тях сблъсъци", каза още Русанка Гогова, заместник-директор на 32-ро СУ.

Към 9 започнаха да идват и седмокласниците. Общо се явяват над 60 хиляди ученици, решават за два часа и половина тест от 25 въпроса и правят преразказ на неизучавана творба.

Днес всички ученици от 7-и и 10-и клас полагат изпит в собственото си училище. Пишат задължително с черен химикал. Има квестори и видеонаблюдение срещу преписването.

Вижте още в репортажа на Елиана Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Армения ще насърчат двустранното партньорство в икономиката, туризма и образованието
България и Армения ще насърчат двустранното партньорство в икономиката, туризма и образованието
За първи път VAR съдийска бригада от български рефери ще ръководи мач от Лигата на нациите
За първи път VAR съдийска бригада от български рефери ще ръководи мач от Лигата на нациите