Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Белодробната болница във Варна може да остане без ток

от БНТ
14:06, 14.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозен проблем в Специализираната белодробна болница във Варна. Много от работещите там ще напуснат работа от 20 юни. Причината - не са получавали заплати от близо година. Лечебното заведение може да остане и на тъмно заради натрупани задължения от 65 000 лева.

Задълженията към персонала за заплати са над 580 000 лева. В болницата и стационара към нея работят 30 души. Те са пенсионери, тъй като младите специалисти не се задържат дълго без заплати. Много от работещите в болницата са решили да излязат в отпуск от 20 юни и ако не получат поне част от дължимото възнаграждение казват, че няма да се върнат на работа.

"Просто нямаме сърце да го направим, но като виждаме, че никой не ни обръща внимание. Мислим, че, ако напуснем, някой ще ни обърне внимание и ще се оправят нещата", заяви д-р Нина Русева, Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна.

"Досега ние стояхме заради самите пациенти, защото сме дали клетва. В момента съм в такава ситуация, че не мога да си мотивирам хората да работят, след като 10 месеца няма заплати", допълни Йорданка Славова, главна медицинска сестра в Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна.

От енергодружеството са изпратили предупредително писмо до болницата, че ще спрат тока, ако сметката не бъде платена до петък. Според управителя на здравното заведение задълженията се трупат, тъй като за лечението на болните от туберкулоза не се отпускат достатъчно пари.

"Нужните ни пари са 90 лева, за болен на ден, сега получаваме 62 лева", каза още доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна.

От болницата настояват за незабавна помощ от държавата и от Общинския съвет във Варна, тъй като лечението на болните не може да бъде спряно.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха редица нарушения в обществените поръчки в затворите у нас
Откриха редица нарушения в обществените поръчки в затворите у нас
Лоренцо Мичели подготвя волейболистките с видео и фитнес
Лоренцо Мичели подготвя волейболистките с видео и фитнес