НОВИНИ

Василев: Предишното правителство е изхарчило 1,164 млрд. лева от бюджета

Николай Минков
от Николай Минков
10:30, 28.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
живо финансовият министър обявява мерки подпомагане бизнеса
Слушай новината

До средата на месец май предишното правителство е изхарчило 1 милиард и 164 милиона лева от централния бюджет. 810 млн. лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране, посочи на брифинг служебният финансов министър Асен Василев. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 млн. лева.

"Вместо да се актуализира бюджетът, когато март става ясно, че ще трябва да се продължат мерките и за бизнеса, и за пенсионерите, и за ковидът не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, които са налични", каза Василев.

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покрият продължаващите нужди, заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

"Това, което успяхме да направим с колегите, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите по персонала, с които да се продължи мярката за пенсионерите. Активно работим и с колегите да се направи един пакет от мерки за възстановяване на бизнеса. За щастие, епидемиологичната обстановка е такава, че няма затворени бизнеси. Ние трябва да минем в режим на подпомагане на бизнесите да заработят нормално и да преминат през икономическите трудности. В тази насока са всички мерки, по които работим. В тази насока е и мярката, по която работим от първия ден на правителството, защото тя е за сектора, който е най-засегнат все още - туризма", обясни Василев.

Министерството на финансите, заедно с Министерството на туризма успяха да намерят средства от централния бюджет да се направи една програма, която да вдигне заетостта в туризма като нощувки, а в същото време да има и силен социален ефект, каза още Василев.

Програмата обяви служебният министър на образованието Николай Денков.

"Ние ще дадем възможност на 30 000 ученици и учители да посетят по определен ред туристически обекти. В продължение на една седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тези тежки години в същото време, помагайки на туристическия бизнес".

Не става дума само за отдъхване. Всички знаем, че един от най-големите проблеми на пандемията е намаляването на социалните контакти, които се отразяват особено тежко на учениците и на децата, обясни още Денков.

"Една от основните цели е ние да създадем средата, да има и културни програми, те ще залегнат в пакета, така че съответните деца да запълнят тези дефицити", уточни той.

И още една програма, която предстои да бъде финализирана през следващите две седмици - профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти. В рамките на 400 000 лева, финансирани от държавата, по определен ред ще могат да минат на профилактични прегледи безплатно.

Новата мярка е насочена към подпомагане на туристическия сектор, заяви министърът на туризма Стела Балтова. По думите ѝ ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат както да бъдат придвижени и застраховани до местата за настаняване, така ще бъде поето и тяхното изхранване по време на престоя.

"Подготвят се много интересни програми, които са свързани с арт дейности, експозиции, с обучения по народни танци, посещение на музеи и други туристически обекти. Приоритет е създаване на условия бизнесът да бъде стимулиран да работи. Работим и по подобряване на условията за достъп на чуждестранните граждани в страната", допълни министър Стела Балтова.

Взето е решение и за намаляване на цените на плажните принадлежности.

Гледайте брифинга на финансовия министър ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо се е сбогувал със съотборниците си в Ювентус
Роналдо се е сбогувал със съотборниците си в Ювентус
Антоанета Стефанова записа ново реми в Гибралтар
Антоанета Стефанова записа ново реми в Гибралтар