НОВИНИ

Във Франция получилите първа доза "Астра Зенека" могат да си поставят втора от различна ваксина

франция разреши получилите първа доза астра зенека втората друга ваксина
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:06, 09.04.2021
8292
Чете се за: 02:05 мин.
Европа
Слушай новината

Ръководителят на френското министерство на здравеопазването Оливие Веран заяви, че хората под 55 години, които са получили първата ваксина с "Астра Зенека", ще могат да получат втора доза от различна ваксина.

"Логично е да се каже, че като предпазна мярка ваксината "Астра Зенека" не се препоръчва за хора под 55-годишна възраст", каза той пред RTL.

Министърът подчерта, че окончателните препоръки по този въпрос ще бъдат предоставени от френския Върховен здравен комитет до края на деня. Според Веран тази мярка може да засегне около 600 000 французи, включително самият министър, който е получил първата ваксинация на 8 февруари. Той обеща, че всеки ще получи втората доза "навреме".

На 19 март френските медицински власти прекратиха употребата на "Астра Зенека" за хора под 55 години поради случаи на тромбоза в Европа.

Кампанията за ваксиниране на населението във Франция стартира на 27 декември миналата година.

В момента се правят ваксинации на пациенти над 70-годишна възраст, лекари, образователни работници и пациенти с хронични заболявания. Властите на страната одобриха използването на четири ваксини срещу коронавирус в републиката - американската компания "Модерна", компаниите "Пфайзер" и "Байонтех" (Германия), както и на британско-шведската компания "Астра Зенека" и американската "Джонсън".

Според изчисленията на властите до края на лятото на 2021 г. всички над 18 години ще могат да се ваксинират срещу коронавирус във Франция. От началото на епидемията във Франция са установени почти 5 милиона случая на инфекция, а повече от 98 000 души са станали жертви на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодор Георгиев: Нашите таекуондисти се бориха здраво
Теодор Георгиев: Нашите таекуондисти се бориха здраво
Над 800 полета до Варна и Бургас са анулирани за април и май
Над 800 полета до Варна и Бургас са анулирани за април и май