НОВИНИ

Във Варна поставиха началото на европейското първенство по спортна акробатика

варна поставиха началото европейското първенство спортна акробатика
bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 12.10.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес във Варна бе официално даден стартът на европейското първенство по спортна акробатика, домакин на което е "Двореца на културата и спорта" в морската ни столица.

Генералният секретар на Българската федерация по спортна акробатика и председател на организационния комитет на събитието Недко Костадинов приветства с добре дошли у нас всички участници и официални лица и допълни, че общата мисия на подобни прояви е да запали децата по спорта.

"Бъдещето на европейската акробатика е в България. Вие сте бъдещето. Наслаждавайте се на Европейското първенство. Желая на всички успех", започна Костадинов.

Уважаеми ръководители на Европейска гимнастика, уважаеми състезатели, треньори, съдии, уважаемо европейско акробатично семейство, приветствам ви с добре дошли в красивия град Варна. Благодарим на Европейска гимнастика за доверието да бъдем домакини на това голямо състезание. Това нямаше да бъде възможно без подкрепата от министерството на младежта и спорта и Община Варна. Още веднъж благодарности към всеки един човек, допринесъл за организацията на първенството и за успеха на нашата обща мисия да запалваме повече деца по спорта", каза още той.

Шампионатът бе официално открит от Карин Шарлие - председател на Техническата комисия по акробатика към Европейска гимнастика - .

"Горди сме да приветстваме всички вас в Двореца на културата и спорта за няколко магични дни за акробатиката. От името на Европейска гимнастика благодаря на Българската федерация по спортна акробатика и българския организационен комитет, както и на град Варна, които споделят историята и уменията си с европейската акробатична общност, за да сме сигурни, че ни предстои незабравимо събитие. Ще видим млади, но вече много талантливи гимнастици, които ще покажат уменията си - висока трудност и артистичност. Това е вашият момент, насладете му се", заяви Карин Шарлие.

"Нека изразим своята съпричастност към нашите приятели, които не успяха да се присъединят към нас заради война. Нека разпръснем заедно духа на приятелството и солидарността. Това е духът на спортната акробатика", допълни председателят на Техническата комисия по акробатика.

Израелският флаг също участва в парада на знамената по време на официалното откриване, а от европейското акробатично семейство изразиха съпричастност към израелските гимнастици на фона на случващото се тяхната родина.

Европейското първенство по спортна акробатика в "ейдж групите" продължава до 15 октомври. Участват общо 335 акробати, представители на 22 държави. 153-ма ще се състезават в групата 11-16 години, а 182-ма - в групата 12-18 години.

От 18 до 22 октомври в Двореца на културата и спорта във Варна ще се проведе и европейското първенство по спортна акробатика за мъже, за жени и за младежи.

Входът за зрители е свободен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на блокадата: Енергетиците и миньорите освобождават движението по ключови пътища
Край на блокадата: Енергетиците и миньорите освобождават движението по ключови пътища
И днес енергетици и миньори протестираха в различни точки на страната
И днес енергетици и миньори протестираха в различни точки на страната