НОВИНИ

Въвеждат режим на уличното осветление и в Кресна

въвеждат режим тока кресна
bnt avatar logo
от БНТ
22:35, 28.01.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Кресна е поредната община в страната, която планира да прави икономии с уличното осветление. Причината са три пъти по-големите сметки за ток през последните два месеца, които са непосилни за общинския бюджет.

Въвеждането на новите мерки с ограничаване на осветлението, ще засегнат хора като Теменужка Драмалиева. Тя е единственият пощальон в Кресна и се налага всяка вечер да се прибира от работа по тъмно.

Притеснявам се, че минавам тук покрай главния път и с колело и ако не ме види някой, може да ме блъсне. Предполагам, че ще има последствия, след като се спре токът, казва Теменужка Драмалиева.

От общината казаха, че нямат спестени средства, които да пренасочат, за да си платят сметките за ток. Надяват се на помощ от държавата.

За миналата година последните месеци, имаме около 28, 30 000 лева, като за улично осветление са 15 000 лева. За тази година последната фактура, 67 хиляди лева, като за улично осветление са 30 000 лева. Не виждам от къде ще ги вземем, ние сме малка община с малко собствени приходи, казва Валентин Стоичков, заместник-кмет на община Кресна.

Планираният частичен режим на тока в община Кресна ще започне от уличното осветление, на главния пътен възел на Е-79 в посока Гърция.

Мерките с режима на уличното осветление в Общината и по главния път Е-79 ще бъдат въведени от понеделник 31 януари. На този етап в Кресна не предвиждат затваряне на детските градини и ясли.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Герои от комикси украсяват страниците на новите задгранични паспорти в Белгия
Герои от комикси украсяват страниците на новите задгранични паспорти в Белгия
Валерий Тодоров: Живеем в условията на хибридна война
Валерий Тодоров: Живеем в условията на хибридна война