НОВИНИ

Великобритания предаде множество антични артефакти на България

великобритания предаде множество антични артефакти българия
bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 16.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Събитието е логично продължение на нашите общи усилия да противодействаме на тази форма на организирана международна престъпност, заяви на церемонията в Лондон директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов

Официалната церемония по предаването на незаконно изнесените от страната ни културно-исторически ценности се състоя на 15 юли в посолството на България в Лондон и бе открита от посланика ни в Обединеното Кралство Н. Пр. Марин Райков в присъствието на представители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР и на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата.

От страна на Обединеното кралство участваха лондонската полиция, гранична полиция, полицията на Кент и представители на Британския музей. Специални гости бяха оперативните полицейски служители, задържали трафикираните културни ценности, прокурорът, работил по случая, както и митническите служители, задържали незаконно внесените предмети на територията на Обединеното кралство.

Събитието е логично продължение на нашите общи усилия да противодействаме на тази форма на организирана международна престъпност, заяви директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов. Той сърдечно благодари на британските си колеги за подкрепата и за изграденото оперативно сътрудничество.

По думите му, противодействието на други форми на организирана престъпност и тероризма не би било достатъчно ефективно, ако не отдаваме необходимото внимание на феномена трафик на културно-исторически ценности, защото опазването на културното наследство е днешният дълг към бъдещето. Главен комисар Стоянов изрази категоричната си позиция, че правилният път за противодействие на трафика и търговията с културно-исторически ценности е съвместната работа и формирането на общ и всеобхватен подход.

Археологическите записи ни помагат да разберем историята на България и действително историята на цивилизацията. Престъпленията, свързани с покупко-продажба на културно-исторически ценности, лишават всички нас от възможностите да се учим от археологическия контекст на тези предмети, подчерта ръководителят на отдел „Икономическа престъпност“ в лондонската полиция.

Джон Роуч отбеляза: Връщането на тези ценни предмети е и възможност да подчертаем успехите, резултат от тясното национално и международно сътрудничество, основано на професионални отношения, изградени през годините. Той открои съвместната работа в рамките на операциите „Медикус“ и „Обсидиан“, в резултат на която са възстановени хиляди артефакти. Предметите са били изследвани от експерти в Британския музей, тъй като подобни разследвания разчитат на академична експертиза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата се самосезира по публикувана справка за делото КТБ
Прокуратурата се самосезира по публикувана справка за делото КТБ
Почина генерал Кирил Войнов
Почина генерал Кирил Войнов