НОВИНИ

Великобритания се отказва от масовата ваксинация на деца

великобритания отказва масовата ваксинация деца
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:46, 18.07.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Британските власти решиха да не извършват масова ваксинация на деца и юноши срещу коронавирус, ваксината ще се прилага само в изключителни случаи, пише изданието "Телеграф".

Съвместният комитет по ваксинациите и имунизациите (JCVI) препоръчва на британските министри да се откажат от идеята за масово ваксиниране на деца, докато има достатъчно информация за възможните рискове.

Предполага се, че децата на възраст 12 - 15 години ще могат да се ваксинират, ако са особено изложени на риск от коронавирусна инфекция или живеят с възрастни с отслабен имунитет. Също така ваксинацията ще бъде достъпна за тези, които след три месеца предстои да станат пълнолетни.

Отбелязва се, че юноши на възраст под 16 години, които се считат за уязвими към COVID-19, вече имат право да бъдат ваксинирани като част от шестата група за разполагане на ваксини, която обхваща хора на възраст 16 - 65 години в риск.

Досега ваксинацията на деца над 12 години е одобрена в САЩ, Израел и Франция.

Съответните инструкции ще бъдат публикувани официално на 19 юли, когато в Англия ще бъдат премахнати всички ограничения, свързани с коронавируса, а носенето на маски и спазването на социална дистанция ще станат незадължителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Стефан Янев: Нека делото на Васил Левски бъде морален компас към политиците
Премиерът Стефан Янев: Нека делото на Васил Левски бъде морален компас към политиците
Центърът в Бусманци се препълни, връщат обратно мигрантите
Центърът в Бусманци се препълни, връщат обратно мигрантите