Великобритания въвежда нови правила за предоставяне на убежище

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:21, 24.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Великобритания въвежда нови правила за предоставяне на убежище, които правят доста по-трудно оставането в страната за имигранти, влезли незаконно. Правителството определя реформата на системата като най-мащабната от десетилетия, като същевременно уточни, че промените ще са твърди, но справедливи.

Проектът "Нов план за имиграция" предвижда влезлите на Острова нелегално повече да нямат еднакви права със законно дошлите. Нелегалната миграция във Великобритания вече няма да си струва риска заради нови максимални присъди доживотен затвор за трафикантите, посочи вътрешният министър Прити Пател.

Според нея британското правителство ще спре най-безскрупулните нарушители, които се представят за деца. Влезлите от сигурни държави като Франция, Италия, Германия, Белгия вече няма да получават незабавен достъп до имиграционната система. Три са целите на реформата, обобщи министър Пател.

"Първо - по-справедлива системата, да защитим и подкрепим хора, които наистина се нуждаят от убежище. Второ - да прекратим незаконното влизане във Великобритания, да прекъснем бизнес модела на трафикантите на хора и да защитим застрашените от тях човешки животи. Трето - да отстраняваме по-лесно от Великобритания тези, които нямат право да са тук", заяви Прити Пател.

След Брекзит премиерът Джонсън усилено работи за независима визия на страната с нови политики в областта на отбраната, външните работи и имиграцията, отбелязва Ройтерс. Намаляването на мигрантския поток беше едно от обещанията на лагера за излизане от Евросъюза, в който Борис Джонсън беше водеща фигура.

Опозиционните лейбъристи обаче определят новата имиграционна политика като лишена от състрадание. Хуманитарни организации също критикуват новите предложения с аргумента, че те създават несправедлива двустепенна система. Според Британския Червен кръст това е нехуманно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина известната дерматоложка проф. Мария Балабанова
Почина известната дерматоложка проф. Мария Балабанова
Тайсън и Холифийлд излизат в мач за 50 милиона долара
Тайсън и Холифийлд излизат в мач за 50 милиона долара