НОВИНИ

Венеция в търсене на гондолиери

Изискванията са навършени 18 години, средно образование и умение да се плува

венеция търсене гондолиери
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:02, 16.08.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Със своите сламени шапки и раирани ризи, изтъкнатите гондолиери на Венеция от векове умело прекарват пътници през тесните канали на града-лагуна. Сега те се стремят да увеличат броя си, за да гарантират запазването на традицията на тяхната древна професия, пише "Гардиън".

Кметството на Венеция обяви тази седмица, че търси нови гондолиери. Изискванията за заемане на длъжността включват навършени 18 години, средно образование, умение да се плува и медицинско свидетелство, което доказва „добро здраве и физика“.

Но процесът на кандидатстване не е никак лесен.

Най-напред начинаещите гондолиери трябва да кандидатстват за курс за обучение - Arte del Gondoliere или Изкуството на гондолиера. Те ще могат да се включат в него само ако докажат, че могат да гребат, или поне покажат признаци, че притежават необходимото за развиване на това умение.

„Да можеш да управляваш гондолата е най-важното нещо“, казва Андреа Балби, председател на Асоциацията на гондолиерите във Венеция.

„Процесът на предварителен подбор ни помага да разберем това, а след това те започват обучението.“

За всеки, който е запознат с обучението за шофиране в Италия, процесът на обучение е също толкова строг. Стажантите трябва да преминат 30 часа теоретични уроци, по време на които ще научат водните пътища. Те също ще изучават английски и френски език, както и историята, изкуството и културата на Венеция, с особен акцент върху това как е построен градът и неговите водни пътища. След това те ще се впуснат в 10-часово практическо обучение, включващо гребане на гондола с едно гребло под ръководството на майстор гондолиер.

снимки: Pixabay

Днес гондолиерите са само 433. В миналото тази професия е била изключително мъжка, а заветните лицензи обикновено са се предавали от баща на син. Сега обаче професията е достъпна за всеки гражданин на ЕС. През 2009 г. Джорджия Босколо става първата жена гондолиер, а днес има 14 жени.

Тъй като Венеция се посещава от около 30 милиона души годишно, гондолиерите са много търсени. Според Балби обаче намирането на нови служители е свързано не толкова с обслужването на огромния брой хора, колкото с оцеляването на професията.

„Налице е смяна на поколенията: хората се пенсионират и трябва да бъдат заменени“, казва той.

„Затова правим курсове за обучение винаги, когато има необходимост. Хората, които се занимават с тази професия, го правят, защото са влюбени във Венеция и са убедени, че пренасят в бъдещето традициите на гондолата и града.“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за прекратяване на огъня в Газа ще продължат в Кайро
Преговорите за прекратяване на огъня в Газа ще продължат в Кайро