НОВИНИ

Венера е вулканично по-активна, отколкото се предполагаше, сочи нов анализ

венера вулканично активна отколкото предполагаше сочи нов анализ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:30, 01.06.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Венера изглежда е вулканично по-активна, отколкото се смяташе досега, сочи скорошно проучване на стари изображения, съобщава Ройтерс.

Това твърдят учени, чийто нов анализ на радарни изображения отпреди десетилетия е забелязал доказателства за изригвания на две допълнителни места на повърхността на негостоприемната планетарна съседка на Земята.

Радарните изображения, получени от космическия апарат „Магелан“ на НАСА от 1990 до 1992 г., показват големи потоци лава на тези две места в северното полукълбо на Венера, казват изследователите. Тези констатации, заедно с предишни изследвания, показват, че вулканичната активност на планетата е сравнима със земната, допълват те.

„Магелан“ картографира 98% от повърхността на Венера. През последните години напредъкът в компютърните възможности улесни анализа на радарните данни на „Магелан“.

„Тези открития значително променят разбирането ни за степента на вулканична активност на Венера, като предполагат, че тя може да е много по-активна, отколкото се смяташе досега“, заяви планетарният учен Давиде Сулканезе от университета „Д'Анунцио“ в Пескара, Италия, научен ръководител на изследването.

Единият от двата обекта е вулкан, наречен Сиф Монс, който е с диаметър около 300 км и се намира в регион, наречен Истла. Радарните изображения тип „преди и след това“ регистрират движението на поток от лава, образувал около 30 кв. километра нови скали.

Другият обект е голяма вулканична равнина в район, наречен Ниобе Планитиа. Там поток от лава е образувал около 45 кв. километра скали.

Новата скала и на двете места е оценена на средна дълбочина между около 3 и 20 метра.

Изучаването на вулканичната активност дава представа за топлинната еволюция на планетата, процесите на обновяване на повърхността и атмосферните взаимодействия, обясняват учените.

Въпреки че Венера и Земята са много сходни по отношение на размера, масата, химическия състав и вътрешната структура, съществуват фундаментални разлики, които превръщат Венера в адска планета с изпепеляваща температура на повърхността и смазващо атмосферно налягане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Котев, Васил Терзиев и футболни национали наградиха призьорите на турнир за смесени ученически отбори
Кирил Котев, Васил Терзиев и футболни национали наградиха призьорите на турнир за смесени ученически отбори
Хиляди застанаха на старт в Run2Gether 2024, за да могат повече хора със специфични потребности да спортуват
Хиляди застанаха на старт в Run2Gether 2024, за да могат повече хора със специфични потребности да спортуват