НОВИНИ

Екип на НАСА тренира във вулканичната Исландия за бъдеща мисия до Венера

екип наса тренира вулканичната исландия бъдеща мисия венера
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
23:46, 21.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Международен екип, ръководен от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, наскоро използва Исландия като аналог на Венера, за да тества радарни технологии, които ще помогнат да се разкрие истината за планетата.

Със своето смазващо атмосферно налягане, облаци от сярна киселина и изгаряща температура на повърхността, Венера е особено трудно място за изследване. Учените обаче вярват, че наблюдението на нейната повърхност може да предостави ключови сведения за обитаемостта и еволюцията на скалисти планети като нашата.

Зрелищни гледки край изригващ вулкан в Исландия (Снимки)

За да се получи глобална перспектива за Венера, без да навлиза в адската ѝ атмосфера, мисията VERITAS (Venus Emissivity, Radio science, InSAR, Topography, And Spectroscopy) на НАСА е планирана да стартира в рамките на едно десетилетие, за да изследва повърхността на планетата от висока орбита, разкривайки улики за естеството на повърхността ѝ, съобщава Синхуа.

Полагайки основите на мисията, членовете на международния научен екип на VERITAS заминаха за Исландия за двуседмична тренировка през август, за да използват вулканичния остров като заместител или аналог на Венера. Места на Земята често се използват като аналози на други планети, за да се подпомогне подготовката на технологии и техники, предназначени за по-неприветливи среди.

НАСА планира две мисии до Венера

Мисията VERITAS ще разчита на най-съвременния радар със синтетична апаратура за създаване на триизмерни глобални карти и на спектрометър в близката инфрачервена област за разграничаване на основните типове скали на повърхността на Венера. Но за да разбере по-добре какво ще „види“ радарът на космическия апарат на планетата, научният екип на VERITAS ще трябва да сравни радарните наблюдения на исландския терен от въздуха с измервания, направени на земята, според Лабораторията за реактивно движение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Марсилия навакса пасив от два гола и взе точка от гостуването на Аякс
Олимпик Марсилия навакса пасив от два гола и взе точка от гостуването на Аякс
Ивайло Петев: Доволен съм от абсолютно всички
Ивайло Петев: Доволен съм от абсолютно всички