НОВИНИ

Вертолет Ми-17 и 21 военнослужещи помагат за овладяването на пожара край Сливен

вертолет военнослужещи помагат овладяването пожара сливен
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 15.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Екипаж от 24-а авиобаза в Крумово с вертолет Ми-17 и 21 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен се включиха днес в действията на огнеборците за потушаване на големия пожар, възникнал в местността Св. Георги, северно от град Сливен. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Огънят е обхванал храсти и дървета и се разпространява бързо в труднодостъпен район.

Вертолетът излетя в 16.06 ч. от авиобазата в Крумово, за да облива засегнатия от пожара терен с вода от въздуха. Военнослужещите от Сухопътни войски също помагат на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Те разполагат с четири специализирани машини и една водоноска.

Военнослужещите от Българската армия помагат за гасенето на пожара по молба на областния управител на Сливен и след разрешение на министъра на отбраната.

Пет пожарни автомобила участват в гасенето на пожара, който възникна този следобед близо до къщите в квартал “Комлука” в Сливен, съобщиха от пресцентъра на общината. "Две от пожарните коли са разположени близо до къщите, за които към момента опасност няма”. Това съобщи комисар Денчо Чомаков - директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който е на мястото.

Огънят се разрасна нагоре по Бармук баир. Изпратени са екипи на върха на хълма, където се намира големият кръст. В гасенето са включени и два автомобила на горските стопанства, пригодени за гасене на пожари. Има и модул на военните. С пожара се борят и всички налични екипи на Държавно горско стопанство - Сливен и общинското предприятие “Земеделие, гори и водни ресурси”. Община Сливен осигури питейна вода за участниците в гасенето на пожара.

По случая вече има един задържан, издирва се втори. Версията, по която се работи е, че двамата са горили кабели, за да извлекат цветни метали. Вече няма опасност за домовете на хората от квартал "Комлука", които са в непосредствена близост до пожара. Два пожарни екипа следят огъня да не навлезе в града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Доха започна нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в Газа
В Доха започна нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в Газа
Георги Глушков: Медалът на Кимия Ализаде е важен за всички нас
Георги Глушков: Медалът на Кимия Ализаде е важен за всички нас