НОВИНИ

Весела Лечева: Подходихме изключително сериозно и към ПФК ЦСКА, и към ПФК Левски

весела лечева подходихме изключително сериозно пфк цска пфк левски
bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 16.02.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева беше специален гост в предаването "Още от деня" по БНТ, в което говори за създаването на съвместно дружество с ПФК ЦСКА за строежа на стадион "Българска армия", бъдещето на ПФК Левски, както и състоянието на спортната инфраструктура у нас.

По думите на Лечева от спортното министерство ще направят всичко възможно да не възпрепятстват процеса по изграждане на нов стадион на ЦСКА и допълни, че държавата е подходила изключително сериозно към проблемите на "червените", както и на другия гранд - ПФК Левски.

"Това е една дългоочаквана новина за всички фенове на ЦСКА. Вече са внесени всички документи за вписване. От клуба вече са превели необходимите суми и се радвам, че и двете страни спазиха своите ангажименти, защото това е много важно за крайния успех. Тепърва от ЦСКА трябва да представят проект за съоръжението. Важно е да се уточни обаче, че без значение каква ще бъде сумата за построяването на стадиона, държавата ще има 50% от дружеството. Колко пари ще инвестират от футболния клуб? Това вече е тяхно решение. Нашата задача ще бъде да не възпрепятстваме процеса. Крайните срокове ще станат ясни едва след изваждането на разрешителните за строеж", заяви министър Лечева.

"Не бих могла да говоря за фалит на Левски, но се развали една прекрасна възможност за клуба. За мен, всяка една възможност за привличане на инвеститор е добре дошла. Причина за пропадането на сделката не бяха дълговете на Левски, а начинът за тяхното погасяване. Когато имаш гаранции за изплащане на дадени задължения, винаги може да се намерят начини и за разсрочено плащане. Има и други пречки обаче, които държавата не може да реши. Ние подходихме изключително сериозно и към ПФК Левски, и към ПФК ЦСКА по отношение на всичко, което зависи от държавата", допълни тя.

Служебният спортен министър коментира още и чия грижа трябва да бъде състоянието на спортната инфраструктура у нас.

"Спортната инфраструктура трябва да бъде грижа на държавата. За да има масов спорт са нужни две неща - спортна инфраструктура и създаване на навици у децата да обичат спорта и да го практикуват. На нас ни липсва първото. В момента работим по изграждането на цялостна картина на спортната инфраструктура в България, за да разберем какво ни липсва, с какви съоръжения разполагаме и в какво състояние са те. През годините държавата е инвестирала в спортни съоръжения, но все още това е крайно недостатъчно", заяви Весела Лечева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В отговор на журналистическо разследване: Путин обяви, че се осиновяват деца от окупираните територии
В отговор на журналистическо разследване: Путин обяви, че се осиновяват деца от окупираните територии
ПСЖ за първи път с открита тренировка за своите фенове два дни преди дербито с Олимпик М
ПСЖ за първи път с открита тренировка за своите фенове два дни преди дербито с Олимпик М