НОВИНИ

Вежди Рашидов се срещна с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу

вежди рашидов срещна президента косово вьоса османи садриу
bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 30.11.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. На разговора бяха обсъдени интензивното развитие на отношения между двете страни, както и редица теми от общ интерес. България е убедена, че бъдещето на Косово е свързано с Европейския съюз, подчерта Вежди Рашидов.

Председателят на Народното събрание изрази желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни. Той заяви, че взаимодействието между страните от Балканите ще допринесе за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Вежди Рашидов припомни, че има проект на Споразумение за икономическо сътрудничество и Програма за сътрудничество в областта на културата, които очакват отговор от страна на Косово.

Румен Радев пред Вьоса Османи-Садриу: Бъдещето на Косово е в Европейския съюз

Председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева допълни, че България е убедена в европейското бъдеще на Косово и че в наше лице те могат да разчитат на политическа и техническа подкрепа за членство в Европейския съюз, а също така и в Съвета на Европа. Захариева постави въпроса за признаване на българското малцинство като уточни, че неговото присъствие в страната е още един своеобразен мост между двете държави.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин заяви, че България винаги е подкрепяла Косово. По думите му сега е моментът ЕС да покаже единство и солидарност със страните, които искат да бъдат част от него. Ние, страните от Балканите, трябва да си помагаме и да работим заедно всяка една страна от региона да бъде член на ЕС, отбеляза той. Кристиан Вигенин заяви желанието на Народното събрание активно да си сътрудничи с парламента на Косово.

Президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу благодари за топлия прием и потвърди, че Косово има подкрепата на България още от далечната 1999 година. Ние разглеждаме България като един истински приятел и съюзник на Косово, посочи тя. Вярвам, че Косово и България заедно изповядват ценностите на ЕС, подчерта президентът на Република Косово и допълни, че руската агресия в Украйна е поставила част от тези ценности под заплаха. По думите на Вьоса Османи-Садриу предизвикателствата, пред които Косово е изправено, са сходни с тези на много други европейски държави – предимно в енергийния сектор, в икономиката и по отношение на сигурността.

Тя поиска подкрепата на България за премахване на визовия режим в ЕС и за присъединяването на Косово към Съвета на Европа. Президентът на Косово разясни, че има законови пречки за признаването на българското малцинство, но подчерта, че поема ангажимента да бъдат предприети конкретни стъпки за тяхното преодоляване и съответно за признаване на българското малцинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рали Спринт Пампорово ще закрие автомобилния сезон 2022
Рали Спринт Пампорово ще закрие автомобилния сезон 2022
Френската багета влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО
Френската багета влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО