НОВИНИ

Вицепремиерът Христо Алексиев: Няма осигурени количества газ за октомври

"Очевидно ще трябва да водим преговори с "Газпром", каза енергийният министър

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
13:05, 22.08.2022
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
вицепремиерът христо алексиев осигурени количества газ октомври
Слушай новината

Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата държава. Изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", заяви на брифинг Христо Алексиев, служебен вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията, председател на кризисния щаб.

По думите му е важно стабилизирането на "Булгаргаз".

"Каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. За септември има осигурени количества газ - от октомври нататък няма такива", допълни Христо Алексиев.

Той поясни, че решенията, свързани с цената, трябва да се вземат до края на август, началото на септември.

"Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и на населението. Няма как да има компенсации в момента, защото няма действащо Народно събрание", каза Христо Алексиев.

"Очевидно ще трябва да водим преговори с "Газпром", но това ще бъдат много трудни и тежки разговори. От министерството са подготвили различни варианти за разговори, но очакват ответен отговор от "Газпром". Интерконекторът беше оставен без надзор от предишното управление, акумулирани са редица проблеми, свързани със строителството и с документацията, заварихме пълен хаос и ръководство, което не съдействаше за решаването на проблема. "Топлофикация София" дължи стотици милиони на "Булгаргаз" и няма вариант това да приключи при сегашния начин на управление, напротив, очаква се да растат с 300 милиона на месец", заяви енергийният министър Росен Христов.

По думите му фокусът ще бъде насочен върху оптимизация на доставките от системен порядък.

"Газ на каквато и да е цена има в изобилие, търси се оптимална цена. Получихме линеен график за интерконектора за предоставяне на документи и завършване на останалите строителни дейности. Поети са ангажименти, включително и пред президента Румен Радев, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври", допълни енергийният министър.

Енергийният министър: Договорен е слот за разтоварването на един танкер с втечнен газ през октомври

Росен Христов каза, че започват преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

"Относно "Топлофикация София" създаваме работна група от финансови и технически експерти, за да намерим кардинално различно решение на въпроса, тоест пълно реструктуриране на "Топлофикация София", намиране на вариант за инвестиции и модернизация на оборудването, проблемът е неефективната работа", коментира още Росен Христов.

Снимки: БГНЕС

Вицепремиерът Христо Алексиев заяви, че са обсъдени възможности за преминаване на алтернативни горива.

"За LPG трябва да се осигури необходимата инфраструктура, както и необходимата логистика, предстои среща, по регламент трябва да намалим потреблението на природен газ с 15 процента, тъй като моментът за дерогация беше пропуснат от предишното правителство", добави Христо Алексиев.

Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), обяви, че трябва да се търсят възможности за компенсиране на бизнеса при цени над 250 лева за мегаватчас.

"Нямаме алтернатива на договора с "Газпром" в ценово отношение, разликата се измерва в стотици милиони лева месечно, които губим", заяви Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" допълни, че за компенсациите за бизнеса вече трудно могат да бъдат намерени средства и отбеляза, че тази зима много повече домакинства се очаква да изпитат затруднения.

"Стараем се да намерим решение - да няма нужда от компенсации", каза още вицепремиерът Христо Алексиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 000 ученици почиваха по програма "Отново заедно"
Над 40 000 ученици почиваха по програма "Отново заедно"
Временно интензивни валежи и днес, и утре
Временно интензивни валежи и днес, и утре