НОВИНИ

Енергийният министър: Договорен е слот за разтоварването на един танкер с втечнен газ през октомври

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които да са на икономически изгодна цена, заяви Христов

Николай Минков
от Николай Минков
18:58, 19.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

България е договорила само един танкер втечнен газ с американската компания "Шиниър" в последния ден, в който беше валидна офертата, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на извънреден брифинг в министерството.

"Днес успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция и приехме офертата на "Шиниър" за доставка на кораб през октомври. За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които да са на икономически изгодна цена. Затова "Шиниър" коригираха офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия", каза служебният министър Росен Христов.

Служебното правителство продължава да разчита на дългосрочни договори, т.е. договори за тръбен газ, които да се сключат в рамките на 6 месеца до 1 година. Водят се преговори с три турски компании. Ще се подновят и преговорите с Азербайджан, след като азерският посланик е уверил служебното правителство, че има нужните резерви и може да се стартират такива разговори.

Само един танкер успя да договори служебният кабинет с количество 1 млн. мегаватчаса на конкурентна цена от 150 евро за мегаватчас. През последните дни синьото гориво се търгуваше на холандската борса за 250 евро. Този газ ще стигне само за 10 дни през октомври.

Росен Христов уточни, че доставката ще бъде в Турция, както са били доставени и предишните два танкера на "Шиниър". Преговорите за доставка за намиране на слотове бяха изключително тежки, призна Христов. Той благодари на компанията, че е проявила гъвкавост и е запазила условията за доставка за един танкер. Така се обезпечава голяма част от количеството за октомври на конкурентна цена спрямо пазарните условия, уточни енергийният министър.

"От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори и да се осигурят системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени. Имаме оферти за газ и това не ни притеснява. Това, което ни притеснява е цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените. В момента получаваме газ на цени над 300 евро за мегаватчас, което е гранично за повечето компании от индустрията. И на тази цена ще се предизвика инфлация, която трудно ще се понесе от някои компании", обясни още Росен Христов.

Не сме се отказали от втечнен газ и България ще участва в търговете, които Гърция ще стартира през есента, за да запази слотове в разширения терминал за втечнен газ, но за 2023 година.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн и Стилияна Николова играха демонстративно на турнира "Жулиета Шишманова" в Бургас
Боряна Калейн и Стилияна Николова играха демонстративно на турнира "Жулиета Шишманова" в Бургас
Нинова: Всяка дума на служебния министър на икономиката е лъжа
Нинова: Всяка дума на служебния министър на икономиката е лъжа