НОВИНИ

МРРБ ще помогне на община Свищов за разрешаване на водната криза

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:57, 19.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Община Свищов ще получи помощ от регионалното министерство за разрешаване на проблемите с водоснабдяването. Това ще стане с помощта на 600 000 лева за подмяна на стария водопровод на село Българско Сливово, където хората живеят в условията на строг воден режим. Днес бяха осигурени още 150 000 литра питейна вода от държавния резерв за осемте населени места в община Свищов, за които е обявено бедствено положение.

Фидес Мустафова от Омуртаг от години е свикнала на воден режим и вече се е примирила, че нещата няма да се оправят. Всяка сутрин бърза, за да напълни тубите, тъй като водата идва само за 2 часа.

"Сутрин идва от 6.30 до 8.30 ч. Който свари - свари. Не може с пералня да се пере. Вечер няма. Пълним бидоните и мием. Който може - на ръка пере, това е. Трудно, ама какво да се прави", казва Фидес Мустафова.

През август Омуртаг е на воден режим - по два часа сутрин. И така вече 30 години. Тази година заради липсата на дъждове сушата дойде още по-рано. Причините са силно намалелият дебит на карстовия извор, който захранва града, и старите, амортизирани тръби, заради които загубите по трасето достигат 85%.

ВиК-Търговище, към което е община Омуртаг, е започнало подмяна на част от тръбите. Но от 42 км ще бъдат сменени само 7, което струва на дружеството над 2 млн. лева. За цялостното обновяване на мрежата са необходими много повече пари и все още не е ясно как ще бъдат намерени.

Критична е ситуацията и в област Велико Търново. Във всичките 10 общини на областта има села, които са на воден режим. Най-засегнати са общините Свищов и Павликени. От тази седмица в 8 села в Свищовско беше обявено бедствено положение. Причина за безводието там е старата и амортизирана водопреносна мрежа, а единственото решение е подмяна.

Осигуряват близо 150 000 литра питейна вода от държавния резерв за селата в Свищовско

След среща в регионалното министерство стана ясно, че то отпуска близо 600 000 лева за решаване на проблема с водоснабдяването на село Българско Сливово в община Свищов, което заради липса на вода е на строг режим. Още в следващите дни ще започне подмяна на силно повредения водопровод, който е изключително остарял и течовете по него са около 80%.

"Към този момент ние гасим този пожар. Предложихме на кмета и областния управител да създадат мобилизация и да може всичките ВиК дружества, а те са няколко останали в страната, включително и ВиК-Велико Търново да влязат в холдинга, за да може да влязат в по-сериозна програма и така да се решат всички проблеми. Защото, ако решаваме проблема, който вече е много голям и го гасим на пожар, се случва това, което става днес", заяви Иван Шишков, служебен регионален министър.

"Водопроводът на Българско Сливово е от 60-те години на миналия век, 80% са загубите по мрежата. Затова призоваваме всички общински ВиК дружества да се присъединят към ВиК холдинга. Това е единственият начин да получат средства по оперативни програми. Без това нещо няма как да стане", оябсни Захари Христов, служебен зам.-регионален министър.

В момента от всички ВиК дружества у нас 11 са общински.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтече крайният срок на офертата за американските танкери с втечнен газ
Изтече крайният срок на офертата за американските танкери с втечнен газ
Пътната полиция с нова акция - автомобили на МВР влизат в трафика
Пътната полиция с нова акция - автомобили на МВР влизат в трафика