НОВИНИ

Изтече крайният срок на офертата за американските танкери с втечнен газ

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 19.08.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Бизнес
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Преди час изтече крайният срок, в който служебният кабинет трябваше да даде отговор на американската компания "Шиниър" дали приема офертата им за доставка на 7-те танкера втечнен газ, уговорена от предишното правителство.

По-рано днес председателят на Кризисния щаб, вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че се търси най-добрата оферта. Анализатори предупредиха, че това е грешен ход, тъй като с всеки ден цената на синьото гориво се покачва.

"Нашата цел е да осигурим необходимите количества газ на най-добрата и оптимална цена, защото тя се плаща от всички нас, от бизнеса и от хората, и призовавам за по-малко идеология по тези теми, защото идеологията не храни хората, нито топли хората, нито помага на индустрията да работи. Тя е за едно друго поле на действие и призовавам да бъдем малко по-прагматични в това отношение", заяви Христо Алексиев - вицепремиер, министър на транспорта и ръководител на Кризисния щаб.

България получи отказ за удължаване на офертата за 7-те танкера втечнен газ, срокът изтича утре

"Ако правителството се опитва да намери нови оферти и се притеснява за въпросните 7 танкера, че няма да има слотове, то и за новите оферти важи абсолютно същото. Освен, ако не намери търговец, който е готов да достави конкретните количества направо в България, вместо в терминала за регазификация, в който ситуацията вече е по-различна. Но, разбира се, тогава и условията ще бъдат други", каза Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният секретар на ООН призова бойните действия около Запорожката АЕЦ да спрат
Генералният секретар на ООН призова бойните действия около Запорожката АЕЦ да спрат
МРРБ ще помогне на община Свищов за разрешаване на водната криза
МРРБ ще помогне на община Свищов за разрешаване на водната криза