НОВИНИ

България получи отказ за удължаване на офертата за 7-те танкера втечнен газ, срокът изтича утре

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 18.08.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

България е получила отказ от американската компания "Шиниър" за удължаване на офертата за седемте танкера с втечнен газ. Крайният срок изтича утре. Това обяви днес служебният министърът на енергетиката Росен Христов при инспекцията на интерконектора Гърция - България. До 14 септември трябва да приключат всички довършителни работи, за да може от началото на октомври да започне и реалната експлоатация на газовата връзка.

Американската компания "Шиниър", която трябваше да достави 7 танкера с втечнен газ за следващите месеци, е отказала да удължи офертата, която изтича утре. Служебното правителство поиска още време, за да подсигури слотове за разтоварването на природния газ, тъй като такива не са били договорени.

"За съжаление, не могат да удължат срока на офертата, тоест остава до 19-и ние да посочим терминал за разтоварване на втечнения газ. Вчера имах среща със заместник-министъра по енергетиката на Турция, който пое ангажимент преди изтичането на срока да отговори дали при тях има терминали, които може да използваме през следващите месеци. Трябва да отговорят до края на деня или утре сутринта", каза служебният енергиен министър Росен Христов.

Дори обаче да не получим американския втечнен газ, "Булгаргаз" е получил много добри оферти на първия от поредицата търгове, които бяха обявени, за септември и доставките ще бъдат подсигурени, увери Христов. От вчера интерконекторът с Гърция вече е свързан с националната газопреносна мрежа. Тази стъпка присъстваше в графика на фирмата оператор.

"Това се случи с два дни сериозна работа и съвсем успешни златни заварки, които се направиха. Това означава, че вече сме свързани с трансадриатическия газопровод на Комотини. Това означава, че може да се пренася газ от Комотини, през Ай Джи Би до Стара Загора в българската газопреносна система", обясни Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проекта от българска страна.

Графикът за приключване на всички дейности за издаването на Акт 16 и въвеждането в експлоатация на новия газопровод вече е готов в детайли.

"Този график оттук нататък ще бъде отправната точка, по която ежеседмично ние ще присъстваме тук в четвъртък на оперативките на компанията, така че да следим изпълнението, но и да подпомагаме с всички наши експерти и ресурси, така че проектът да бъде завършен и пуснат в експлоатация до първи октомври", заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

В момента се правят тестове на системата, като се вкарва газ под налягане и се проследява за евентуално изтичане, което да бъде отстранено.

"Имаме пълен прогрес тук в България. И в Гърция също работим усилено. Следващата седмица предстои одит и издаване на разрешителното и от наша страна", увери Георгиос Сатлас, изпълнителен директор на проекта от гръцка страна.

Според енергийния министър преди да се стигне до преговори с "Газпром", каквито бяха анонсирани, първите възможности са договаряне на по-големи количества от Азербайджан, както и разговори с големи турски компании, които имат интерес за краткосрочни договори.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София ще бъде поставен паметник на кмета инж. Иван Иванов
В София ще бъде поставен паметник на кмета инж. Иван Иванов
До 5000 лева глоба за бракониери, ловили таралежи
До 5000 лева глоба за бракониери, ловили таралежи