НОВИНИ

Шофьорът на катастрофиралия сръбски автобус остава в ареста

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:56, 18.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьорът, обвинен за тежката катастрофа със сръбски автобус, при която пострадаха 12 деца, остава в ареста. Решението е на Районния съд в Стара Загора и не е окончателно.

Междувременно сръбското министерство на вътрешните работи съобщи за 99 нарушения на собственика на автобуса. Наложените глоби са за 3,5 милиона динара, което се равнява на около 58 000 лв. Нередности са констатирани и при наемателя на автобуса - има съставени четири акта.

Преди съдебното заседание, на което беше решено шофьорът на автобуса да остане в ареста, от прокуратурата заявиха, че към момента няма данни за предишни нарушения на шофьора.

40-годишният Дарко запази мълчание пред медиите на влизане в съдебната зала. Пред съда обаче заяви, че искрено съжалява за случилото се.

Неговият защитник поиска от съда да му бъде наложена по-лека мярка - подписка или парична гаранция. Съдът обаче прецени шофьорът да бъде оставен в ареста, каквото бе искането на прокуратурата.

"Има достатъчно доказателства по делото, които да дадат обосновано предположение, че водачът на сръбския автобус е извършител на деянието и на следващо място, че липсва адрес в страната, поради което не могат да му бъдат взети по-летите мерки домашен арест и подписка", каза прокурорът Таня Божилова.

"А вие откъде знаете, че няма постоянен адрес, може да има необходимите документи, съгласно закона, които ще представим в съда", попита адвокатът Огнян Бързаков.

Защитникът представи декларации от български гражданин, че предоставя жилището си в София за целия престой на обвиняемия в България. Съдът обаче прецени, че въпреки това има опасност той да се укрие. А отговори за причините за катастрофата се очаква да дадат назначените експертизи.

Снимки: БГНЕС

"Към този момент е назначена тройна автотехническа експертиза и съдебно медицинските, които на пострадалите, които са минали през Стара Загора, през отделенията", каза прокурор Божилова.

Собственикът на катастрофиралия на АМ "Тракия" автобус е с 99 акта в Сърбия

От сайта на сръбското министерство на вътрешните работи става ясно, че нарушенията, регистрирани от собственика на автобуса са свързани основно с тахографите и с работното време на водачите. Те са общо 99.

Отделно четири са съставените актове на наемателя на автобуса.

На 14 август сръбският автобус, превозващ деца и възрастни след почивка на море, катастрофира на магистрала "Тракия" в района на Стара Загора. Ранени бяха 12 деца на възраст между 6 и 16 години, както и двама възрастни.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград се подсили с Радослав Цонев и още един нов
Пирин Благоевград се подсили с Радослав Цонев и още един нов
Ремонтираха морския фар на Шабла (Снимки)
Ремонтираха морския фар на Шабла (Снимки)