НОВИНИ

Енергийният министър увери, че интерконекторът е готов и газ ще потече по него на 1 октомври

bnt avatar logo
от БНТ
13:01, 18.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира българския участък на Междусистемната газова връзка България - Гърция. Обиколката му започна от газоизмервателна станция Стара Загора и завърши на Диспечерския център, разположен до хасковското с. Стамболийски.

Христов заяви, че "Ай Си Джи Би" и "Авакс" са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждането в експлоатация на интерконектора.

"До края на деня обещаха да го внесат официално в Министерството на енергетиката и в МРРБ. Този график ще бъде оттук нататък отправната точка, за да следим изпълнението и да подпомагаме с всички наши експерти и ресурси, така че проектът да бъде завършен и да бъде пуснат в експлоатация до 1 октомври", каза енергийният министър.

Росен Христов обясни още, че в момента системата за управление на газопровода е в тестови режим и се управлява компютърно. Договорено е на 14 септември експертна компания, наета от Министерството на енергетиката, да дойде и да направи пълен контрол на системата.

Вторият важен елемент са системите, свързани с пренасянето на данни, което става с оптичен кабел. В проекта е предвиден и втори оптичен кабел, което да осигури готовност на системата да заработи, добави Христов. Третият елемент е свързан с безопасността от противопожарна гледна точка.

"Четвъртият критичен елемент е преглеждането и пренасянето за одобрение на цялата документация, т.е. за официалното получаване на Акт 15 и Акт 16 и всички необходими лицензи, което може да стане в средата на септември", каза още министърът.

Христов изрази увереност, че проектът е готов и газ ще потече по него на 1 октомври. И уточни, че дори и да е готов по-рано газ няма как да потече заради договореностите, които са направени от предишното правителство.

Интерконекторът Гърция - България вече е успешно свързан с българската газопреносна мрежа

Тази сутрин беше съобщено, че интерконекторът Гърция - България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и "Булгартрансгаз", е извършено близо до Стара Загора в периода 16 - 17 август.

Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

България не получи отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ, каза още министърът.

"Получихме отговор от "Шиниър". За съжаление не могат да удължат срока на офертата - остава до 19 август ние да посочим терминал за доставка на втечнения газ. Вчера имах среща със зам.-министърът по енергетиката на Турция, който пое ангажимент преди изтичането на срока да отговори дали при тях има свободни терминали. Тяхната система също е много натоварена. Отговор ще бъде даден късно днес или утре сутринта дали имат възможности и на кои дати", обясни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 55 деца се включиха в мастър клас по художествена гимнастика, воден от Невяна Владинова
Над 55 деца се включиха в мастър клас по художествена гимнастика, воден от Невяна Владинова
Забранява се износът на необработена дървесина за три месеца
Забранява се износът на необработена дървесина за три месеца